Τα Αισχύλεια ανοίγουν αυλαία με συναυλία Μητσιά – Φαραντούρη στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας

Φωτογραφία: JOHN STATHIS

Έναρξη του Φεστιβάλ στις 27 Αυγούστου. Ποιές είναι οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης με ελεύθερη είσοδο.

Η αυλαία των Αισχυλείων 2023 ανοίγει την Κυριακή 27 Αυγούστου με την συνάντηση δύο σπουδαίων ερμηνευτών. «Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης…» και «στην Ελευσίνα μια φορά», για μία και μοναδική συναυλία, με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά που ενώνουν τις φωνές τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, και μας θυμίζουν μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων ποιητών -Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη και άλλων.

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, σταθεροί και συνεπείς στο ποιοτικό τραγούδι, εμφανίζονται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς.

Opening act:

Μυστήριο 154 Live Music Acts -Συναυλία Μουσικής Δωματίου με βιολί και πιάνο

Ένα ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.

H εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια 160 λεπτά.

Ώρα έναρξης 21.00.

Ακόμη με ελεύθερη είσοδο…

Πέμπτη 7.9

Παιδικό Θέατρο

Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα

Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο. Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κατερίνα Γεωργάκη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος κ.α.

Κείμενο-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη
Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών.

Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις*

Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117

Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 13.9

Θέατρο

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Σημείωμα σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Διανομή: Οιδίπους -Γιάννης Στάνκογλου, Ιοκάστη- Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Κρέων-Γιάννης Νταλιάνης, Τειρεσίας- Χρήστος Μαλάκης, Αγγελιοφόρος- Γιώργος Αμούτζας, Εξάγγελος-Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Υπηρέτης- Πανάγος Ιωακείμ

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου
Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις*

Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117

Ώρα έναρξης 21.00

Παρασκευή 15.9

Μουσικό θέατρο

Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου – Μυστήριο 113

Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά, και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ένα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Βασικές δομικές έννοιες της παράστασης είναι η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η καλλιτεχνική ελευθερία, η αμφισβήτηση και τελικά η ρήξη με έννοιες και συνθήκες που μας περιορίζουν.

Μια παράσταση σαν έκρηξη. Μια έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Μια έκρηξη συλλογική, αστεία, καυστική και τρομακτική. Μια έκρηξη για την αλλαγή, για την ανάγκη, για την υπεράσπιση της ποίησης, του έρωτα, της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Κείμενο: Νεφέλη Μαϊστράλη

Μουσική σύνθεση: Φάνης Ζαχόπουλος, Δημήτρης Τάσαινας

Δημόσιος χώρος (Πεζόδρομος Νικολαΐδου)

Ελεύθερη Συμμετοχή

Ώρα έναρξης 21.00

Κυριακή 24.9

8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»

Διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού

Αγώνας 21 χλμ. Εκκίνηση: Κεραμεικός. Ώρα 08:30

Αγώνας 5 χλμ. Εκκίνηση: Ελευσίνα. Ώρα 09:00

Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Εικαστικά

Μυστήριο 3 ELEFSINA MON AMOUR

Αναζητώντας τον τρίτο Παράδεισο

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας & X-Bowling Art Center

Η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από εννέα χώρες.

Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics (2008) της συγγραφέως, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν, και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.

Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο Αισχύλεια: Ένα Αρχείο Μνήμης που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Αποστολίδου, Βαγγέλης Βλάχος, Μαρίνα Γιώτη, Αναστασία Δούκα, Mahdi Fleifel, Ιgor Grubic, Aglaia Konrad, Ναταλία Μαντά, Adrian Paci, Serban Savu, Sphinxes (Ιωάννα Τσάκαλου & Μάνος Φλέσσας), Μαρία Τσάγκαρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μαριάννα Χριστοφίδου, Maarten Vanden Eynde.

Είσοδος ελεύθερη

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας στο 2023eleusis.eu & aisxylia.gr

Πηγή: huffpost.gr