Εξηγήσεις του πρώην οικονομικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Φωτογραφία αρχείου: GOA/Δημήτριος Πανάγος

Νέα Υόρκη.- Με μία γραπτή δήλωσή του προς τον Τύπο,  ο Τζέρι Δημητρίου,  πρώην οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής,  δίνει εξηγήσεις  για την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του από Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης, διαχωρίζοντας τις κατηγορίες που ο ίδιος αποδέχθηκε -και αφορούσαν μη καταβολή φόρων ύψους 17.833,22 δολαρίων- με εκείνες που συνδέονταν με τη θητεία του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ειδικότερα, η δήλωση η οποία φέρει την υπογραφή του κ. Δημητρίου,  αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του Τζέρι Δημητρίου, είναι σημαντικό να τονίσουμε τις παραπλανητικές δηλώσεις που παρουσιάστηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον ελληνικό Τύπο. Το φθινόπωρο του 2022, ο κ. Δημητρίου δήλωσε ένοχος για μη πληρωμή του ποσού των 17.833,22 δολαρίων σε προσωπικούς φόρους και, στις 2 Αυγούστου 2023, έλαβε ποινή της διετούς επιτήρησης (probation) και τέσσερις μήνες κατ’ οίκον περιορισμό.

Παρόλα αυτά, είναι κομβικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του κ. Δημητρίου κατέπεσαν από τους Ομοσπονδιακούς Εισαγγελείς, ένα γεγονός που βολικά παραλείπεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αλλά και την κάλυψη του ελληνικού Τύπου. Αντ’ αυτού, επέλεξαν να εστιάσουν σε μη σχετικές απώλειες που καλύφθηκαν προς την Αρχιεπισκοπή από μια ασφαλιστική εταιρεία, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ομολογία και καταδίκη του κ. Δημητρίου.

Κάνοντας αυτό, η Αρχιεπισκοπή και ο ελληνικός Τύπος απέτυχαν να αναφέρουν με ακρίβεια τα γεγονότα γύρω από την καταδίκη του κ. Δημητρίου, προκαλώντας ανακρίβειες και συκοφαντικές δηλώσεις για τον χαρακτήρα του και τα 27 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό τη διοίκηση τριών διαφορετικών Αρχιεπισκόπων.

Είναι αναγκαίο να επιζητείται η διαφάνεια και η αλήθεια στην παρουσίαση τέτοιων υποθέσεων, καθότι οι ανακριβείς αναφορές μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και να καταστρέψουν τη φήμη των εμπλεκόμενων ατόμων. Το κοινό αξίζει ακριβή πληροφόρηση για να διαμορφώσει εμπεριστατωμένη γνώμη και είναι επιτακτική ανάγκη τα ΜΜΕ και οι οργανισμοί να αναλάβουν την ευθύνη για την αντικειμενική και υπεύθυνη παρουσίαση των γεγονότων».

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ανακοίνωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και προσωπική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, μέσω της οποίας τόνιζε πως «με τη δήλωση ενοχής του κ. Δημητρίου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής τώρα κλείνει και η Αρχιεπισκοπή μπορεί να στρέψει τα βλέμματά της προς το μέλλον που αντανακλά τις κοινές μας αξίες στην Κοινότητα και την Πίστη».