ΓΝΩΜΗ: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα! Ι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε με την πρόσφατη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με την οποία ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα από τη συλλογή του, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές, είναι πολύ σοβαρή. Και παρά την προσπάθεια του συντάκτη της ανακοίνωσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες, τα αποκαλυφθέντα πρέπει να εμβάλουν σε σοβαρές σκέψεις για την ασφάλεια των Γλυπτών του Παρθενώνα που, κλεμμένα τα ίδια από τον Λόρδο Έλγιν, «φυλάσσονται» στο συγκεκριμένο Μουσείο!

Ένα από τα μέχρι σήμερα σαθρά, ως αποδείχθηκαν, «επιχειρήματα» του εν λόγω Μουσείου, για να μην επιστρέψουν τα κλεμμένα Γλυπτά Αριστουργήματα της αρχαιοελληνικής Τέχνης, ήταν ακριβώς η δήθεν ασφάλεια που τους εξασφάλιζε το «ασφαλές» Μουσείο! Αλήθεια, για ποια «ασφάλεια» μιλούσαν; Για τις υγρασίες, για τις κλοπές ή για τις ζημιές;

Ένα Μουσείο του οποίου, ο σημαντικότερος ίσως ειδικός συνεργάτης, όπως είναι ο  φερόμενος  ως υπεύθυνος για τα καταγγελλόμενα από το ίδιο το Μουσείο αδιανόητα συμβάντα, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι παρέχει ασφάλεια για τα εκθέματά του, πολύ περισσότερο καθώς  φαίνεται ότι αγνοεί ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου,  το τι ακριβώς έχει συμβεί, την έκταση και την κατάληξη των εκθεμάτων –αποθηκευμένων ή μη- που συμπεριλαμβάνονται στην άγνωστη ακόμη λίστα των  κλεμμένων ή καταστραμμένων αντικειμένων.

«Εχουμε ήδη αυστηροποιήσει την ασφάλεια και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό του τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να ρίξουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων» δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ,  ενώ ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, επιβεβαίωσε ότι αντικείμενα έχουν κλαπεί.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, Νομικό, Ηθικό και Πολιτισμικό να αξιώσει αφενός την άμεση διευκρίνιση για το εάν στα κλεμμένα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται και ελληνικές αρχαιότητες και, αφετέρου να ζητήσει την έναρξη των διεργασιών που απαιτούνται για την ασφαλή και σύντομη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο «σπίτι» τους. Στην Ακρόπολη και στη Ζωοφόρο του Παρθενώνα για τον οποίο δημιουργήθηκαν, όπου τοποθετήθηκαν από τους δημιουργούς τους και τον οποίο στόλιζαν για αιώνες φεγγοβολώντας την Ανθρωπότητα!.

Τα ανυπόστατα, έτσι κι αλλιώς, επιχειρήματα,  κατέρρευσαν. Οι «εν αμαρτίες» αιτιάσεις επίσης καταρρίφθηκαν. Και, εν τέλει,  ο Βασιλιάς απέμεινε γυμνός!

Μία είναι η πρέπουσα πλέον φράση: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα!