Τιμές – φωτιά στην Ελλάδα: Γάλα και αυγά από τα ακριβότερα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζουν

Η ακρίβεια σαρώνει και σύμφωνα με έρευνες τιμών  σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι πιο «τσουχτερή» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός σε αυτές είναι μεγαλύτερος. Τα νοικοκυριά δέχονται συνεχείς πιέσεις από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και νέος κύκλος αυξήσεων αναμένεται από τον Σεπτέμβριο.

Οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη διατροφής «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Ποιο το κόστος βασικών ειδών διατροφής ανά χώρα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά.

Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Πηγή: enikos.gr