Εκδήλωση προς τιμήν της προσφοράς του απόδημου Ελληνισμού στα Χανιά

Από την αναγόρευση του Αναστασίου Τάμη σε Εταίρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Φωτος: Supplied

 

Ο Χρυσουλάκης εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς του απόδημου ελληνισμού

Με πολλούς συμβολισμούς αλλά και επίσημη αναγνώριση της συμβολής του απόδημου Ελληνισμού στην οργάνωση και συγκρότηση του εκπατρισμένου Ελληνισμού, αλλά και της προσφοράς του στα γράμματα και στις επιστήμες, πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των τιμητικών διακρίσεων από το έγκριτο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που έχει την έδρα του τα Χανιά και λειτουργεί παραρτήματα σε πολλά σημεία της ελληνικής Διασποράς. Η ανέλιξη του Εθνικού Ιδρύματος, ως παγκοσμίου πλέον φορέα προώθησης της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και η καλλιέργεια έρευνας και μελέτης της πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής κληρονομιάς που άφησε ως διαρκώς επίκαιρη προς μάθηση, αξιολόγηση και χρήση στις επερχόμενες γενεές ο μέγας και οικουμενικός αυτός πολιτικός, αναδείχθηκε η επίσημη τελετή αναγόρευσης μεγάλων ευεργετών και εταίρων του Ιδρύματος στα Χανιά την περασμένη Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2023.

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος, ιστορικός, νομικός και συγγραφέας, Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στη συμβολή του Ιδρύματος, το όραμά του να διατηρήσει την ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου, να καταστεί το Ίδρυμα παγκόσμιο όργανο προβολής των σκοπών του Ιδρύματος. Μίλησε για τη σημασία των τιμητικών διακρίσεων προς ευεργέτες και την αναγόρευση εταίρων με βάση την προσφορά τους στη διατήρηση των αρχών και αξιών που είχε θέσει ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός.

Ακολούθησε η παρουσίαση και απονομή των τιμητικών διακρίσεων προς τον Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ως φορέα ευεργεσίας προς το Εθνικό Ίδρυμα.

Στην συνέχεια έγινε η αναγόρευση σε Εταίρους του Εθνικού Ιδρύματος, δύο ομογενών, Κρητών, από τις ΗΠΑ και ενός από την Αυστραλία. Εταίροι του Εθνικού Ιδρύματος αναγορεύθηκαν για τις υπηρεσίες τους προς το Ίδρυμα, τους Κρήτες και την κρητική πολιτιστική παράδοση, ο Ιάκωβος Μπούτζουκας, πρ. Πρόεδρος της Κρητικής Ενώσεως Αμερικής και ο Νικόλαος Καστρινάκης, Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

 

Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ακολούθησε η αναγόρευση του Καθηγητή Αναστασίου Τάμη σε Εταίρο του Ιδρύματος για την συμβολή του στην έρευνα, στη μελέτη της ελληνικής Διασποράς, στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και κληρονομιάς μέσα από το επικό ιστορικό αφηγηματικό του έργο για τη ζωή και τον ηρωικό θάνατο του εθνικού μάρτυρα του Νίππους Αποκορώνα, Χανίων, Ανθυπολοχαγού Ιωάννη Γ. Κουρομιχελάκη, ο οποίος αφιέρωσε τα δώδεκα από τα 31 χρόνια του μαχόμενος για την Ελλάδα, μέχρι που έπεσε ηρωικά στα υψώματα του Κάλε Γκρότο, αλλά και για τη συμβολή του στην ίδρυση του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μελβούρνη.

Ο κ. Τάμης στη σύντομη αντιφώνησή του ευχαρίστησε την οικογένεια του αείμνηστου Ιωάννη Α. Κοτσιφάκη που τον έφερε σε επαφή και λειτουργική επικοινωνία με το χωριό Νίππος Αποκορώνα, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιάς της κρητικής επαρχίας, τα ήθη και τις αξίες της και τόνισε πόση σημαντικά είχε επηρεάσει ψυχολογικά και ηθικά ο λόγος του Ελευθερίου Βενιζέλου τη συνείδηση των μαχόμενων στρατιωτών στις ερήμους και τα βουνά της Μικρασίας.

Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της σκέψης και της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη σημασία που έχει, μέσα από τη μάθηση, η σκέψη και η πολιτική αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου να υιοθετηθούν και να αξιοποιηθούν από σύγχρονους πολιτικούς και τόνισε ότι στόχος του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος στη Μελβούρνη είναι να στραφεί στη μελέτη και έρευνα όλων εκείνων των θεμάτων που σχετίζονται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμα στους ερευνητές στην Ελλάδα.

 

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη-Σαρρή, ο σύζυγός της Κώστας Σαρρής, ένας μεγάλος αριθμός Αυστραλών συμπαροίκων, συμπεριλαμβανομένου και του ζεύγους Κώστα Πατεράκη. Η κ. Κοτσιφάκη αναφέρθηκε στον εθνικό μάρτυρα και προπάππου της, για να τονίσει την τεράστια σημασία που είχε η συγγραφή και ανάδειξη του βιβλίου για τον προπάππου της, Ιωάννη Κουρομιχελάκη, στην περιγραφή και ανάδειξη της επαρχιακής κοινωνίας του χωριού Νίππος και του Αποκορώνα και της τοπικής ιστορίας του.

Περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανώτατοι αξιωματικοί όλων των όπλων, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ερευνητές, δημοσιογράφοι και πλήθος επίλεκτων στελεχών της κρητικής κοινωνίας. Την τελετή απονομής διέκρινε άρτια οργάνωση, εμφανής συγκίνηση και ένα πνεύμα αισιοδοξίας, καθώς οι συγκεντρωμένοι είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο της οικίας του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πηγή:neoskosmos.com