Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις – Έκλεισε ξανά η Εγνατία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και σπρώχνουν τα μέτωπα της φωτιάς προς τη θάλασσα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και σπρώχνουν τα μέτωπα της φωτιάς προς τη θάλασσα

Νέα μηνύματα από το 112 εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος να απομακρυθούν προς τις Φέρες. Επίσης, στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτης και Μαΐστρου εστάλη μήνυμα να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και σπρώχνουν τα μέτωπα της φωτιάς προς τη θάλασσα.

Τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα μέτωπα της Αμφιτρίτης και του Μαΐστρου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται και στο μέτωπο νοτίως του οικισμού Νίψα, εκεί όπου διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην Εγνατία λόγω των πυκνών καπνών.

αλεξανδρούπολη

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Εν τω μεταξύ, νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Αυτή την ώρα τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς: το μέτωπο στην περιοχή Απαλό – Αμφιτρίτη, στον Λουτρό και στην Πυλαία.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η μάχη με τις φλόγες στον οικισμό του Λουτρού ξεκίνησε από τη νύχτα, ο οποίος περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ στην υπόλοιπη έκταση της πυρκαγιάς αντιμετωπίζονται πολλές διάσπαρτες εστίες.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και σήμερα

Με το πρώτο φως της μέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Στον Έβρο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Έβρου βρέθηκε το πρωί ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, όπου συνομίλησε με κατοίκους. Επισκέφθηκε το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σε δήλωσή του ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε πως «ζούμε μία ακόμη δύσκολη μέρα για τον Έβρο και ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των εθελοντών που δίνουν μία τιτάνια μάχη για να περιοριστεί η φωτιά».

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, συντελέστηκε μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν ζημιές σε ιδιοκτησίες, σε σπίτια και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Θέλουμε και ελπίζουμε, εντός της ημέρας, και με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων που συνδράμουν την τεράστια αυτή επιχείρηση, να περιοριστεί η φωτιά με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την περιοχή».

Πηγή: skai.gr