Νύχτα κόλασης στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο, δύο γηροκομεία και οκτώ οικισμοί – Μαίνονται μέτωπα σε Ροδόπη, Εύβοια, Καβάλα και Βοιωτία

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο – Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία και στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής»

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα στα πύρινα μέτωπα που καίνε σε διάφορα μέρη της χώρας, με κυριότερο αυτό της Αλεξανδρούπολης, όπου οι φλόγες έφτασαν νωρίτερα στον περίβολο του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, το οποίο εκκενώθηκε.

Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο.

Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντονίζουν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου.

Εκκενώθηκαν γηροκομεία

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Γαστερίδης είπε: «Οι στάχτες πέφτουν από τον ουρανό, είναι σαν να χιονίζει».

Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης προς Αλεξανδρούπολη στους κατοίκους των οικισμών ΠλάκαΔίκελλαΜάκρηΝέα ΧιλήΕλαιώναςΈλατοΠεύκη και Άγιος Γεώργιος.

Νεκρός άνδρας

Εν τω μεταξύ, στην Πυρκαγιά που καίει στο δάσος της Δαδιάς χθες εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, ο οποίος πιθανότατα είναι μετανάστασης. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ο νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις.

Το μέτωπο της Ροδόπης

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι και στη Ροδόπη.

Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό Ίασμος, όπου μέσω του 112 δόθηκε αργά εχθές το βράδυ εντολή στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα εκκένωσης.

Η πυρκαγιά στη Ροδόπη ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από το χωριό Μίσχος και στη συνέχεια πέρασε μέσα από τα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό, όπου και κατέστρεψε σπίτια.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς χθες το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου, στην Καβάλα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Η φωτιά καίει κυρίως χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες στα χωριά Νέο Ξεριά, Γέροντα, Αβραμυλιά και Διαλεκτό, ενώ κάηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια.

Δύο πυροσβέστες υπεστησαν εχθές εγκαύματα κατα την κατασβεση της φωτιας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Πυρκαγιά μαίνεται και στην Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν εχθές μέσω του 112  τα νότια Ψαχνά και η βόρεια Αρτάκη. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε καλλιέργειες και σε κάποιες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Στο πύρινο μέτωπο της Βοιωτίας, μέσω του 112, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ταρσός, Καρυώτι, ‘Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

Στην Κύθνο, και στη φωτιά που μαίνεται στο νησί, εκκενώθηκαν μέσω του 112 τα καταλύματα στην Παραλία “Σκύλος”, ενώ 20 άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την περιοχή, με ιδιωτικά σκάφη.

Πηγή: skai.gr