Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα – Καίγονται σπίτια – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα ΕΛΛΑΔΑ

Εφιάλτης δίχως τέλος από τα πύρινα μέτωπα – Το χειρότερο σενάριο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα στην Πάρνηθα ενώ η Αλεξανδρούπολη φλέγεται για πέμπτη ημέρα – Το in βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα και μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Δραματική είναι η κατάσταση σε οικισμούς της Πάρνηθας που παραδίδονται στις φλόγες, ενώ το μέτωπο κινείται προς τον Εθνικό Δρυμού.

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών. Το in βρίσκεται για ακόμα μία μέρα στο μέτωπο της Πάρνηθας και μεταδίδει live τις εξελίξεις.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης. Και στον Ασπρόπυργο υπήρξε αναζωπύρωση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την ένταση των ανέμων.

Δείτε live την μετάδοση όλων των νεότερων ειδήσεων από το MEGA

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

14: 45 Νέο μέτωπο στο Άργος

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κόκλα Άργους. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

14:23 Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα Πάρνηθας και Αλεξανδρούπολης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Ρώσο καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα ενώ το μεσημέρι η φωτιά ξέφυγε και προς τον Εθνικό Δρυμό, τον βασικό και από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο του 2021.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν έχουν καταφέρει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι των οποίων η φορά αλλάζει πολλές φορές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ροδόπη, ενώ οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το πρωί δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Και στον Έβρο εστάλησαν μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών από το 112, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός της Αύρας.

Η Εγνατία έκλεισε για ακόμα μία φορά από την Κομοτηνή έως τη Μάκρη

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στην φωτιά στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί λόγω του πλήθους των μετώπων, ενώ οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι μετά από τόσες ημέρες που επιχειρούν συνεχώς στα μέτωπα.

Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

14:17  Ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές

14:08  Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Μεγάλη αναζωπύρωση – Νέα μηνύματα από το 112

Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Η φωτιά κινείται προς την Αύρα ενώ ήχησαν νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία.

13:45 Καίγεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

13:40: Πέρασε στον Δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η φωτιά έχει περάσει πλέον στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Τα ελικόπτερα κατάσβεσης, το ένα μετά το άλλο ρίχνουν νερό στα σημεία που θεωρούν ότι θα κατευθυνθεί η εστία της φωτιάς, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον για τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής13:32 Η Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε Φυλή και Ανω Λιόσια

Την περιοχή της Φυλής και των’Ανω Λιοσίων επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια έγραψε στο Facebook:

«Σήμερα επισκέφθηκα τη Φυλή, η κατάσταση είναι εφιαλτική, οι φλόγες έχουν περάσει κυριολεκτικά από παντού και έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές. Απαιτείται η μέγιστη εγρήγορση για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και την κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της».

13:23 Κρανίου τόπος η άλλοτε καταπράσινη περιοχή μεταξύ Μάκρης και Κομοτηνής

Τεράστια είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη

13:18 Στο στρατόπεδο Καποτά οι φλόγες

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές στην περιοχή του Μενιδίου όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι φλόγες καίνε από την βόρεια πλευρά του στρατοπέδου Καποτά.

13:14  Φωτιά έξω από το Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδόνες

Μία ακόμα εστία φωτιά προσπαθούν να ελέγξουν εδώ και λίγη ώρα οι πυροσβέστες, στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση έξω από το Ολυμπιακό Χωριό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 2 οχήματα και 6 πυροσβέστες.

13:07 Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους μέσα από τον φακό του in

13:02 Timelapse βίντεο – Πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε το πύρινο μέτωπο

Η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατέγραψε την πυρκαγιά. Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης και δείχνει πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε ο εφιάλτης έως τις πρωινές ώρες σήμερα.

12:57 Εθελοντής πυροσβέστης περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν σπίτια

Στο MEGA μίλησε εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο που καίει τους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Από το πρωί γίνεται πανικός. Έχει κατέβει όλος ο αέρας, έχει τεράστια ένταση. Κυκλωθήκαμε πάνω, αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και τώρα προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια των ανθρώπων. Υπάρχουν σπίτια του παραδόθηκαν στις φλόγες και δεν καταφέραμε να τα σβήσουμε ποτέ».

12:55  Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο, έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «ERMITAZ HALL» προς Πάρνηθα
  • Στη Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» Φυλής

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Στη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το ύψος του εστιατορίου «Χρυσό Βαρέλι
  • Στη Λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου
  • Από την Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης

12:49 Εικόνες καταστροφής στην Αγία Παρασκευή

12:44 Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη

Ανεξέλεγκτη κατευθύνεται η φωτιά προς την Αύρα και απειλεί τον οικισμό. Η φωτιά που έκαψε τα Δίκελα συνέχισε το καταστροφικό της έργο ενώ το μέτωπο κατευθύνεται προς τη Ροδόπη.

Όπως μετέδωσε το MEGA  αναζωπύρωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και ακόμα δεν μπορούν οι πυροσβέστες να την ελέγξουν.

12:36 Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Προληπτικά εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Οι 600 περίπου μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές.

12:33 Στον Δρυμό έφτασαν οι φλόγες – Στο έλεος της φωτιάς οικισμοί στο Μενίδι

Εφιαλτική περιέγραψε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης, που έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μιλώντας στο Mega, o αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η φωτιά έχει φτάσει στον δρυμό της Πάρνηθας ενώ την ίδια στιγμή σπίτια παραδίδονται στις φλόγες στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιωάννη Ρώσου.

Θα έχουμε μεγάλη ζημιά εάν δεν υπάρξει ενίσχυση των δυνάμεων. Για να μην ζήσουμε ξανά το 2021, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας

12:15 Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στις 14:00 για τις πυρκαγιές

Σήμερα, 23/08/2023 και ώρα 14:00, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιου Πουρνάρα, του Προϊσταμένου Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγου Γεώργιου Μιχαλόπουλου, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελου Γκουντούφα και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.

12:13 Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας

Η φωτιά από το μέτωπο της Υλίκης πέρασε στα Βάγια και κατακαίει χωράφια και χαμηλή βλάστηση έκτασης τριών χιλιομέτρων πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Τεράστιο χαρακτηρίζεται το μέτωπο της Βοιωτίας από το Ταρσό ως το Κυριάκι, όπου μέχρι τις 23.30 χθες το βράδι είχαν εκκενωθεί 9 οικισμοί.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις ήταν ολονύκτιες, αλλά νωρίτερα επικρατούσε αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές ώρες που δεν φαινόταν φλόγα στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων.

12:05 Σε πέντε μέτωπα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει για πέμπτη ημέρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα ενεργά μέτωπα είναι πέντε στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και στις περιοχές Νίψα και Αισύμη.

12:06 Χάνεται το στοίχημα – Κατευθύνεται στον δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά

11:59 Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή – Εκρήξεις στα σπίτια

Μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Τα σπίτια καίγονται ενώ γίνονται και εκρήξεις, πιθανόν από φιάλες υγραερίου. Τα ελικόπτερα συνεχίζουν να επιχειρούν μέσα στον οικισμό αλλά η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη.

11:52 Στις φλόγες παραδίδονται το ένα μετά το άλλο τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή – Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους ενώ τα σπίτια παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στις φλόγες.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και παντού ξεπηδούν νέες εστίες.

11:45 Αναζωπύρωση στον Ασπρόπυργο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχές Σοφό

11:34 Ξέμειναν από νερό τα  πυροσβεστικά στην Αγία Παρασκευή

Χωρίς νερό έχουν μείνει εδώ και αρκετή ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής που η φωτιά έχει αρχίσει να καίει τα πρώτα σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζητούν να ανεφοδιαστούν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν στο μέτωπο.

11:33 Δραματικές στιγμές για το συνεργείο του MEGA

Δραματικές στιγμές κατέγραψε η κάμερα του MEGA. tο πύρινο μέτωπο έκαιγε και από τις δύο πλευρές, εγκλωβίζοντας το συνεργείο του MEGA, ενώ μαύροι πυκνοί καπνοί θόλωσαν την ατμόσφαιρα.

«Δεν βλέπουμε τίποτα μπροστά μας. Έχουμε χάσει την ορατότητά μας λόγω των πυκνών καπνών», είπε στον αέρα του MEGA η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.

11:31 Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λεφάντω στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο

Πηγή: in.gr