Πνιγμένη στον καπνό η χώρα – Αγωνία για την φωτιά στην Πάρνηθα – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Φωτογραφίες/Βίντεο: Δημήτρης Μιχαλάκης

Πηγή: in.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική και στην Αλεξανδρούπολη – Είκοσι νεκροί, καμένα σπίτια, δασικές εκτάσεις και τεράστια οικολογική καταστροφή

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και σήμερα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.

Το in μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. 

07:17 Η προσπάθεια των εναέριων μέσων

07:09 Η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

Το in μεταδίδει live εικόνα από τη φωτιά στην Πάρνηθα

 

06:59 Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Φυλή

Σύμφωνα με ενημέρωση του πυροσβεστικού σώματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

06:57 Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

Από τις 3 τα ξημερώματα ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

06:53 «Το μέτωπο πηγαίνει παράλληλα με την κορυφογραμμή στην Πάρνηθα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

06:51 Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

06:49 Καλύτερη η εικόνα στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλέον, σε χώρους με οικόπεδα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το συμβάν θεωρείται ακόμα «ανοικτό» για την πυροσβεστική υπηρεσία και στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εστάλησαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και ακολούθησαν εκκενώσεις.

06:35 Ισχυροί άνεμοι πνέουν στη Φυλή

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.

«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».

Ελπίδα όλων είναι να πέσει το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.