Τιτάνιος Αγώνας για την Αντιμετώπιση των Πολλών Πυρκαγιών στην Επικράτεια

Αθήνα.- Τιτάνιος ήταν ο αγώνας και την Τετάρτη για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη ανά την επικράτεια, με αυτές στη Θράκη και τη φωτιά στην Πάρνηθα, να προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

22.05: Πάνω από 617.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά στον Έβρο

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

21.44 Νέο μήνυμα του 112 στη Βοιωτία

21.30: Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα

ALKIS KONSTANTINIDIS VIA REUTERS

Ελαφρώς βελτιωμένη εμφανιζόταν η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα το βράδυ, καθώς η ένταση των ανέμων είχε μειωθεί. Με τα εναέρια μέσα να έχουν αποσυρθεί, οι επίγειες δυνάμεις θα μοιράζονταν σε τομείς της πυρκαγιάς προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίμετρός της, ενώ αναμένονταν αναζωπυρώσεις και ενεργές καύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

21.24: 55 φωτιές σε 24 ώρες

21.10: Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Πυροσβεστική: Μάχη με 99 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι 55 το τελευταίο 24ωρο. 140 συλλήψεις
Από τις συλλήψεις οι 117 είναι για αμέλεια και 23 για πρόθεση.

20.58 Αναζωπυρώσεις στη Ροδόπη

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ωρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο «πέρασε» στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης . Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

20.20 Νέες ενεργοποιήσεις του 112 στη Θράκη

20.13: Η εικόνα στην Πάρνηθα

.
.
ΕUROKINISSI

Λίγο καλύτερη είναι σε κάποια σημεία η εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο τονίζεται πως παραμένει σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η φωτιά μπήκε στον Εθνικό Δρυμό και κινείται σε χαράδρα.

20.09 Υπό μερικό έλεγχο και οι φωτιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας και Αγία Σοφία Αρκαδίας

20.08 Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας

20.04 «Οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη φέτος»

Φωτιές στην Αλεξανδρούπολη: Οι μεγαλύτερες της Ευρώπης φέτος, λέει η Κομισιόν
Κινητοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.

19.45: Φωτιά στη Σκιόεσσα Αχαΐας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σκιόεσσα Αχαΐας.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

19.36 Επιφυλακή στη Δυτική Φθιώτιδα

Αναζωπυρώσεις στη Δυτική Φθιώτιδα απείλησαν σήμερα να δημιουργήσουν νέο μέτωπο. Το μεσημέρι μία αναζωπύρωση πολύ κοντά στη Μακρακώμη έβαλε σε κίνδυνο σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή, όμως η παρέμβαση όμως των πυροσβεστών με επίγεια και εναέρια μέσα απέτρεψε τον κίνδυνο. Παρόμοιο σκηνικό είχαμε και τις πρώτες πρωινές ώρες στην ίδια περιοχή με περισσότερο από 10 σπίτια να κινδυνεύουν και τους πυροσβέστες να κυνηγούν τις φλόγες λίγα μέτρα από τις αυλές.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στη Δυτική Φθιώτιδα και στην περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μακρακώμη Γιώργος Χατζή «περισσότερα από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί στις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες ενώ έχουν καεί τέσσερα ποιμνιοστάσια τα οποία είχαν μέσα περισσότερο από 500 ζώα που οι κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να τα απομακρύνουν. Έτσι κάηκαν τα ζώα κάηκαν εγκαταστάσεις τους αλλά και οι αποθήκες τους».

Το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή.

19.02: Εικόνες από την Εύβοια

18.43: Οι κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς στη Φυλή

Η Αστυνομία σε νεότερη της ανακοίνωση αναφέρει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή της Φυλής.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

-Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη»

-Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα

-Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης

-Από την συμβολή των οδών Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω, στο ρεύμα προς ’Ανω Λιόσια

-Aπό την συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ντάρδιζας

18.42: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Ναυπακτία και Αιτωλοακαρνανία

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Κρυονέρι Ναυπακτίας και στο Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας.

18.10: Στις φλόγες η μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Οι φλόγες έχουν κυκλώσεις την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Το μοναστήρι εκκενώθηκε έγκαιρα από επισκέπτες και μοναχούς.

18.09: Νέο μήνυμα του 112 στη Θράκη

18.00: Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής από την φωτιά στην Πάρνηθα

.
.
EUROKINISSI
.
EUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI
.
.
ΕUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI

17.58: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

17.57: Μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά

.
ΕUROKINISSI

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

17.39: Ξανά σε λειτουργία το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

17.25: Κι άλλη φωτιά στην Εύβοια

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Δοκός Χαλκίδας Εύβοιας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

17.12: Δραματικές στιγμές- καταστροφές σε σπίτια στην Πάρνηθα

17.10: Ενεργοποίηση του 112 στην Εύβοια

17.08: «Δεν είστε μόνοι»- Μήνυμα αλληλεγγύης από την Κομισιόν

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε η Κομισιόν, παραθέτοντας τη βοήθεια που έχει σταλεί στη χώρα μας από άλλες οκτώ χώρες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας.

16.39: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κόκλα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Κόκλα του Άργους.

16.37 Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus για χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών σε Αττική και Ροδόπη.

16.26: Εικόνες από την πυρκαγιά στο Άργος

.
.
EUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI
.
.
EUROKINISSI

16.24: Φωτιά στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας

Πυρκαγιά σε δάσος στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16.19: Φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δάσος στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας. Κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16.03 Εκκένωση της Αμυγδαλέζας

15.57 Σπίτια στις φλόγες

Πάνω από 10 σπίτια εκτιμάται πως έχουν καεί σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Στο Μενίδι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών και εκκενώθηκαν οικισμοί.

15.56: Δεν κινδύνεψε το στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ».

Το στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ» ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

15.55: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για την Πέμπτη

15.52: Ενεργοποιήσεις του 112

Νέες ενεργοποιήσεις του 112 στη Θράκη.

15.51: Πυρκαγιά στην Κόκλα Άργους

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Κόκλα Άργους. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

15.49: Η φωτιά στο Μοσχοπόδι

Στο Μοσχοπόδι επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 5 αεροπλάνα και 10 οχήματα.

15.48: Αγώνας στην Πάρνηθα

.
EUROKINISSI

Μαίνεται η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, στα όρια με τον Εθνικό Δρυμό. Επιχειρούν 226 πυροσβέστες, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα, 9 ελικόπτερα, 8 αεροπλάνα.

15.47: Η φωτιά στον Μίσχο Κομοτηνής

Η φωτιά στον Μίσχο δεν έχει ελεγχθεί. Καίει πευκοδάσος- δρυοδάσος και επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 3 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο.

15.46: Η κατάσταση στο Διαλεχτό Καβάλας

Επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα, 2 αεροπλάνα. Ο κύριος αγώνας δίνεται στην Αβραμυλιά.

15.45: Πώς εξελίσσεται η φωτιά στη Δαδιά

Η φωτιά που άρχισε στη Δαδιά έχει ενωθεί με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Επιχειρούν για την κατάσβεσή της 33 πυροσβέστες με 10 οχήματα, συν 56 Ρουμάνους πυροσβέστες με άλλα 10 οχήματα.

15.42: Σκληρός αγώνας στην Αλεξανδρούπολη

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο αγώνας στην Αλεξανδρούπολη, με 220 πυροσβέστες, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 6 αεροπλάνα να επιχειρούν.