Κυβέρνηση για πυρκαγιές: Βιώνουμε μία νέα πραγματικότητα

«Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, χρονιά στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων», τόνισε στην έναρξη του μπρίφινγκ που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Μέσα σε μία εβδομάδα 516 νέες πυρκαγιές»

«Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών», σημείωσε στη συνέχεια εξηγώντας ότι «επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κίνδυνο, δηλαδή, επιπέδου 5). Διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.»

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, πρόκειται για «μια νέα πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τη νότια Ευρώπη, βιώνουν το εκρηκτικό μείγμα της κλιματικής κρίσης. Στον Καναδά, κάηκε έκταση που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ανέμων, που αποτελούν, δυστυχώς, τις «ιδανικές» συνθήκες για πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά.»

Σχετικά με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο και προανήγγειλε νέες ενισχύσεις αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί το έργο της πυρόσβεσης και αναλυθούν όλα τα στοιχεία για ελλείψεις που μπορεί να διαπιστωθούν.

Όπως τόνισε, «ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022. Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89» ενώ διευκρίνισε ότι στις επιχειρήσεις συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιπλέον 246 πυροσβέστες, 40 πυροσβεστικά οχήματα και 8 αεροσκάφη από οκτώ χώρες.

«Πολύ σύντομα η συζήτηση στη Βουλή»

«Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα. Όμως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει πολύ σύντομα.

163 συλλήψεις για εμπρησμούς

Σχετικά με το θέμα των εμπρησμών, ανέφερε ότι «με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 163 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικότερα από την Πυροσβεστική 118 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 24 από πρόθεση, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές. Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε και στοιχεία από τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών. Ειδικότερα ανέφερε ότι «συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση.»

Πηγή: huffpost.gr