Το ελληνικό εστιατόριο Souvlaki GR καταδικάστηκε για παραβάσεις του νόμου περί υγιεινής τροφίμων

PHP: Δυστυχώς, συμβαίνουν κι αυτά!

Μελβούρνη.- Ένα ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο takeaway στη Μελβούρνη, παραπέμφθηκε στο δικαστήριο για 42 παραβάσεις του νόμου περί υγιεινής τροφίμων, μετά από δύο αποτυχημένες επιθεωρήσεις από το Δήμο Frankston.

Το εστιατόριο takeaway Souvlaki GR στο Frankston και ο διευθυντής του, ομολόγησαν την ενοχή τους για 13 από τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, ενώ 29 αποσύρθηκαν.

Αν και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης έχουν κατονομάσει τον ιδιοκτήτη, ο «Νέος Κόσμος» αποφάσισε να μην δημοσιεύσει το όνομά του.

Ο δικαστής Gerard Bryant, δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν πληρούσε τους επιβεβλημένους από τον νόμο κανόνες υγιεινής και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι πελάτες δεν είχαν αρρωστήσει μετά την κατανάλωση φαγητού από εκεί.

«Ήταν μία εστία μικροβίων μεταμφιεσμένη σε σουβλατζίδικο», δήλωσε.

Στο Frankston Magistrates Court ειπώθηκε, ότι οι επιθεωρητές υγιεινής τροφίμων διαπίστωσαν πολλές παραβάσεις κατά τη διάρκεια δύο επισκέψεων.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο κατάστημα της οδού Wells, στις 21 Οκτωβρίου 2022, ανακάλυψαν κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες, αποθηκευμένες σε ένα κιβώτιο κάτω από μια λεκάνη πλυσίματος καθώς και «καφέ και μουσκεμένο» μαρούλι αποθηκευμένο σε έναν κουβά.

Επιπλέον, βρέθηκαν πολλά ληγμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων δεκάδες αυγά, βουτυρόγαλα, μουχλιασμένο vegan τυρί και λουκάνικα, η ημερομηνία λήξης των οποίων είχε παρέλθει αρκετές εβδομάδες, όπως επίσης και ωμά σουβλάκια κοτόπουλου και ωμό χοιρινό χωρίς ημερομηνία λήξης και συνολικά οκτώ ληγμένα δοχεία με ντιπ.

Ο εισαγγελέας (Council Prosecutor) του Δήμου Frankston, Bruce Gardiner, δήλωσε ότι μέλη του προσωπικού εντοπίστηκαν να ξαναζεσταίνουν μαγειρεμένο κρέας σούβλας από το προηγούμενο βράδυ, ανακατεύοντάς το με φρεσκομαγειρεμένο κρέας από τη σούβλα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Code), τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να ξαναζεσταίνονται άμεσα σε θερμοκρασία άνω των 60°C, ενώ το συγκεκριμένο μαγειρεμένο κρέας διατηρείτο ζεστό στους 60C σε μπεν μαρί (bain-marie), «μόνο για όσες ώρες χρειαζόταν για να πωληθεί, δίχως καμία διαχείριση χρόνου».

Επιπροσθέτως, ο νιπτήρας της τουαλέτας του προσωπικού δεν λειτουργούσε και ο μοναδικός νιπτήρας όπου πλένονταν τα χέρια δεν είχε ζεστό νερό, οι κάδοι σκουπιδιών ήταν ξεχειλισμένοι και το προσωπικό δεν χρησιμοποιούσε απολυμαντικό τροφίμων στους χώρους παρασκευής.

Ο κ. Gardiner ανέφερε ότι οι κατηγορίες, ήταν αρκετά σοβαρές και ότι το μέγιστο πρόστιμο για καθεμία από αυτές θα μπορούσε να ανέλθει στο ποσόν των $200.000 για την εταιρεία και $40.000 για τον διευθυντή.

Ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε με τον ιδρυτή του Souvlaki GR, Sam Kargiozis, ο οποίος ανέφερε ότι ο διευθυντής της εν λόγω επιχείρησης δεν εμπλέκεται με το εστιατόριο σε καθημερινή βάση και δεν έλαβε καμία ειδοποίηση από το κατάστημα στο Franskton, σχετικά με τις παραβάσεις.

«Λόγω της τεράστιας κρίσης που επικρατεί σε σχέση με το προσωπικό, βασιστήκαμε στο λόγο του προσωπικού και των υπευθύνων, και λάβαμε τα σχόλιά τους ως καλοπροαίρετα. Όταν έγινε η αρχική επιθεώρηση, δεν ενημερωθήκαμε από τον τότε διευθυντή και έτσι δεν μπορέσαμε να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα», δήλωσε ο Sam Karagiozis στον «Νέο Κόσμο».

«Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, όταν έγινε η δεύτερη επιθεώρηση, ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα στο κατάστημα. Εντός ενός 24ώρου από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τα ζητήματα που είχαν προκύψει, είχαμε διορθώσει όλα τα προβλήματα.

«Μετά από αυτό το περιστατικό, θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που περιλάμβανε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από τα κεντρικά γραφεία, με την ομάδα διαχείρισης μας να βρίσκεται στο κατάστημα 3-4 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Παρατηρήσαμε γρήγορα ότι η διοίκηση, δεν ανταποκρίθηκε στο ύψος των περιστάσεων, οπότε τερματίσαμε αμέσως την απασχόλησή τους και αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά το κατάστημα μέχρι να βελτιωθεί η κρίση που επικρατούσε ανάμεσα στο προσωπικό, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».

«Έχουμε μια ομάδα η οποία βρίσκεται υπό εκπαίδευση και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ξανά το κατάστημα με τη βασική μας ομάδα αργότερα μέσα στο έτος.

Το κατάστημα του Frankston τέθηκε υπό 12μηνη επιτήρηση κατά την οποία πρέπει να εκπαιδεύσει νέο προσωπικό και να επανορθώσει κάθε ζημιά, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει $40.000 δολάρια στο ταμείο του δικαστηρίου. Ο διευθυντής κλήθηκε να καταβάλει $15.000, ποσό το οποίο κατέληξε να είναι μικρότερο, χάρη στην πρόωρη ομολογία της ενοχής του, τις συστάσεις και το καλό του ιστορικό.

Πηγή:neoskosmos.com