Μητσοτάκης:«Μόνη ανεπίστρεπτη ζημιά η απώλεια της ανθρώπινης ζωής»-Δευτερολογίες

Με απάντηση στις αιχμηρές «βολές» του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τις πρώτες ημέρες της θητείας της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα και ενώ μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο του Έβρου για 13η ημέρα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του έχει υλοποίηση ήδη το μισό των προεκλογικών της δεσμεύσεων.  «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο. «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

Στην έναρξη της ομιλίας του και σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.

«Καθοριστικές οι καιρικές συνθήκες»

«Στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει μία έντονη κυκλικότητα στις πυρκαγιές. Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις φωτιές στη χώρα, τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις γης καίγονται. «Δυστυχώς, οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμη δυσκολότερες ως προς τη διαχείρισή τους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών», τόνισε, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.  «Πολύ άδικο και πολύ ανέντιμο να δολοφονούνται χαρακτήρες που ρίχνονται στη φωτιά», πρόσθεσε.  «Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο εδώ και 13 ημέρες; Έγινε μία mega φωτιά που με πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια θα σβήσει», είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής», απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου. «Είμαι πολύ περήφανος για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Οργανώθηκε με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ», τόνισε.

Τα «πυρά» στην Κωνσταντοπούλου και η αναφορά στο Μάτι

Απαντώντας στην κυρία Κωνσταντοπούλου, έκανε αναφορά στην φωτιά στο Μάτι, λέγοντας: «Νόμιζα κυρία Κωνσταντοπούλου, είστε και υπηρέτης της νομικής επιστήμης, ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Καλό είναι να μην συγχέετε τις ιδιότητες σας. Καλό είναι να είστε πολύ πιο προσεκτική, γιατί αυτοί οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε μπορεί να είναι τώρα στη Δαδιά και να επιχειρούν! Αν ο κάθε αξιωματικός καταδικαστεί, η Δικαιοσύνη θα έχει κάνει τότε τη δουλειά της αλλά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι απαράδεκτο να έρχεστε εδώ και να δολοφονείτε χαρακτήρες».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να μπαίνω στην λεπτομέρεια της υπόθεσης. Μεταφέρατε εδώ στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη και μέχρι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Γιατί δε σβήνει φωτιά στον Έβρο 13 μέρες;», διερωτήθηκε. Γίνεται κάτι λάθος; Απαντήστε μας. Αν γίνονται λάθη να μας το πείτε, γιατί αυτά θα σχετίζονται με την πυροσβεστική. Δυστυχώς έχει γίνει μία mega φωτιά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει. Και μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην διαχείριση της πυρκαγιάς να μας το πείτε».

Και συνέχισε: «επειδή μιλήσατε κύριε Φάμελλε για αντιστρεπτή ζημιά, αυτή είναι μία η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Όσοι βρέθηκαν μέσα στην καρδιά τους δάσους, και είναι τραγικό αυτό που έγινε, δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται εκεί. Με ένα 112 το οποίο είχε εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ; Οι οποίες έχουν εικόνα; Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

«Λέτε σαχλαμάρες, νισάφι πια!» – Βαρύ «κατηγορώ» σε Βελόπουλο

«Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνω καμία απάντηση. Επιτρέπονται μέσα στα δάση ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις. Είναι ντροπή κύριε Βελοπούλε, να προσέχετε λεξιλόγιο σας, να προσέχετε λίγο, είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια διακινητές fake news, λέτε όποια σαχλαμάρα και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε κιόλας, ε νισάφι πια! Δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο. Μας είπατε το εξής αμίμητο. Έσβησε η φωτιά στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιός σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;»

Αυξημένα πρόστιμα και άμεση φυλάκιση και για φωτιά από αμέλεια – «Αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν θα γίνουν ανεκτοί»

Νωρίτερα την Πέμπτη (31.08.23) κατά την πρωτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως οι «αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν θα γίνουν ανεκτοί», ενώ προανήγγειλε πως θα κατατεθούν διατάξεις, που θα προβλέπουν αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμη και για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους μας. Το τελευταίο που περιμένουν οι πολίτες σήμερα είναι ακόμη μία κοκορομαχία. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο στον Έβρο καίει για 13η διαδοχική ημέρα.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά», δήλωσε ο ίδιος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές, μετά από αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, είπε, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

«Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών»

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.

«Θεσμοθετούμε το evrospass»

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.

Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.

Πηγή:newsit.gr