«Οι ταινίες θα έπρεπε να έχουν πολύ περισσότερο σεξ» – Ο Γιώργος Λάνθιμος καταχειροκροτείται στη Βενετία

«Η Έμα Στόουν δεν είχε καμία ντροπή για το σώμα της για τις άγριες ερωτικές σκηνές του «Poor Things»» λέει ο Γιώργος Λάνθιμος και διευκρινίζει: «Είναι σημαντικό η ταινία να μην είναι σεμνότυφη».

Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την πολυαναμενόμενη ταινία του «Poor Things», ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος δήλωσε ότι θα ήθελε πραγματικά να ήταν η Έμα Στόουν στο Lido για να μιλήσει, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι η Bella Baxter, ο χαρακτήρας που υποδύεται, έχει πολλές σκηνές σεξ στην ταινία.

Καμία ντροπή για το γυμνό

«Είναι κρίμα που η Emma δεν μπορούσε να είναι εδώ για να μιλήσει περισσότερο γι’ αυτό και θα μιλήσω εγώ για λογαρισμό της» είπε ο σκηνοθέτης. «Πρώτα απ’ όλα το σεξ είναι εγγενές μέρος του ίδιου του μυθιστορήματος, η ελευθερία της ηρωίδας για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας.

»Δεύτερον, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μην κάνω μια ταινία που δεν θα ήταν σεμνότυφη, γιατί αυτό θα ήταν σαν να προδίδω εντελώς την πρωταγωνίστρια» συνέχισε. «Έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η Έμα δεν έπρεπε να ντρέπεται για το σώμα της, για το γυμνό, να συμμετέχει σε αυτές τις σκηνές και το κατάλαβε αυτό αμέσως».

«Οι ταινίες θα έπρεπε να έχουν πολύ περισσότερο σεξ, δεν ξέρω γιατί δεν συμβαίνει αυτό πια» συμπλήρωσε.

8λεπτο χειροκρότημα – «Είσαι ευφυία!»

Το «Poor Things», η πιο παράξενη ταινία που έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, απέσπασε το μεγαλύτερο standing ovation μέχρι στιγμής. Το βράδυ της Παρασκευής, το δράμα του Γιώργου Λάνθιμου, με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν στο ρόλο μιας γυναίκας που βρίσκει το δρόμο της στην ευρωπαϊκή κοινωνία μετά από μια σειρά τραγικών γεγονότων (και μια επιστημονική παρέμβαση), απέσπασε οκτάλεπτο, καταχειροκροτούμενο ενθουσιασμό.

«Ευφυία! Σε αγαπάμε! Γιώργος!» φώναζε το πλήθος στον δημιουργό σκηνοθέτη πίσω από τις ταινίες «Η Ευνοούμενη» και «Ο αστακός» μεταξύ άλλων σπουδαίων έργων.

Ο Λάνθιμος απολάμβανε την αγάπη και την προσοχή, καθώς περπατούσε στο μπαλκόνι του θεάτρου Sala Grande, σφίγγοντας τα χέρια με τους θαυμαστές του και υπογράφοντας αυτόγραφα.

«Το σπουδαίο με εμένα και την Έμα είναι ότι έχουμε κάνει τέσσερις ταινίες μαζί, υπάρχει μια μορφή στενογραφίας μεταξύ μας και μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουμε ή να μιλήσουμε πολύ για τα πράγματα» συνέχισε ο Λάνθιμος. «Μόλις άρχιζα να λέω κάτι για το σεξ, εκείνη είπε «ναι, φυσικά, είναι η Μπέλα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε»».

 

Αποθεωτικές κριτικές

«Οι ιλιγγιώδεις λέξεις δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την Στόουν, της οποίας η εκρηκτικότητα, η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο εξανθρωπισμός ενός κατά τα άλλα τελείως παράξενου χαρακτήρα τις ζωντανεύει σε μια ατρόμητη, σπαρταριστή, ολοκληρωτική ερμηνεία» γράφει ο σινεκριτικός Leonardo Goi του The Film Stage.

«Μια ταινία που σπάει τα όρια και ανατρέπει τις παραδοχές μας με τόση χαρά και απερισκεψία όση και η ανοιχτόμυαλη ηρωίδα της» συνεχίζει η Vogue.

«Ξεχειλίζοντας από σκοτεινό κυνισμό για την πατριαρχία, αυτή η μοναδικά παράξενη πατριαρχική κατακρεούργηση και επανερμηνεία του «Τέρατος του Φρανκενστάιν» είναι τόσο σκληρή όσο και ξεκαρδιστική και είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει» προσθέτει ο Connor Lightbody του Next Best Picture.

«Η καλύτερη ταινία της καριέρας του Λάνθιμου… καυστικά αστεία, ιδιόρρυθμα και τρελά, ανεκτίμητα και ανεπιτήδευτα, γεμάτη με τόσα πολλά να λατρέψεις που το να προσπαθήσεις να τα αναλύσεις όλα εδώ μοιάζει με αξιολύπητη ανταπόκριση στις φιλοδοξίες της ταινίας» καταλήγει ο Ryan Lattanzio του IndieWire και η γνώμη του μετράει.

«Είναι εύκολο να συγχωρήσει κανείς μια ταινία που είναι τόσο χαρούμενα υπερβολική όσο αυτή. Ο Λάνθιμος μπορεί να παρασύρεται, αλλά τα αποτελέσματα είναι τολμηρά εξωφρενικά και συχνά ξεκαρδιστικά» ισορροπεί την κατάσταση η κριτική του bbc.com.

Υπήρξαν και οι αντιδράσεις

Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το χειροκρότημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν η Στόουν είχε τη δυνατότητα να παρευρεθεί. Κανένας από τους ηθοποιούς της ταινίας «Poor Things» δεν κατάφερε να πάει στη Βενετία λόγω της απεργίας της SAG-AFTRA. Ο Λάθυμος περπάτησε μόνος του στο χαλί στην αρχή της βραδιάς, καθώς η Βενετία ήταν πιο ήσυχη φέτος χωρίς τόσο μεγάλη λάμψη από την Α-list.

Όμως δεν άρεσε σε όλους το «Poor Things». Κάποιοι ενοχλήθηκαν. Η ταινία περιλαμβάνει ρεαλιστικό και ενίοτε βίαιο σεξ που αφορά τον χαρακτήρα της Στόουν, την Μπέλα, καθώς δηλώνει την ανεξαρτησία της από μια ανούσια σχέση της και γίνεται πόρνη στο Παρίσι.

Ο Λάνθιμος είχε προϊδεάσει το κοινό της Βενετίας για τις σαφείς σεξουαλικές σκηνές της ταινίας νωρίτερα στην συνέντευξη Τύπου του «Poor Things», όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι η Στόουν δεν δίστασε να τα δώσει όλα στις σκηνές.

 

Η επίγευση του γλυκού θριάμβου

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τη Βενετία, με τον κριτικό κινηματογράφου του Variety, τον Guy Lodge να τη χαρακτηρίζει ως μια «νόστιμη ιστορία ενηλικίωσης που δεν μοιάζει με καμία άλλη». Ο ίδιος αποκάλεσε την ερμηνεία της Στόουν «εκπληκτική».

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray, το «Poor Things» είναι μια παραλλαγή της κλασικής ιστορίας του Φρανκενστάιν και πρωταγωνιστεί η Έμα Στόουν ως μια γυναίκα που επανέρχεται στη ζωή από έναν επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε) μέσω της χρήσης του εγκεφάλου ενός παιδιού. Η αφελής Bella ενηλικιώνεται ξανά, μια διαδικασία που περιπλέκεται όταν το σκάει με έναν αχαλίνωτο δικηγόρο (Μαρκ Ράφαλο). Οι Ράμι Γιούσεφ και Τζέροντ Καρμάικλ πρωταγωνιστούν επίσης στην ταινία.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σύγχρονη είναι μία ιστορία εποχής, ο Έλληνας σκηνοθέτης δήλωσε ότι «νομίζω είναι εξαιρετικά σύγχρονη γιατί μιλά για την ελευθερία, τη θέση του άνδρα και της γυναίκας στην κοινωνία, τη θεώρηση του κόσμου. Τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο μέσα στα χρόνια, οπότε ίσως τώρα έχουμε καλύτερα εργαλεία για να εντοπίζουμε την ανισότητα.

»Ωστόσο, το βιβλίο γράφτηκε τη δεκαετία του ’90 κι από τότε, είναι κάπως αστείο αλλά δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Όμως και ο ίδιος ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα γοτθικό μυθιστόρημα, για να μιλήσει για το σήμερα».

Δείτε το βίντεο 

Μια ζεστή, δημιουργική σχέση

Το «Poor Things», το οποίο έκανε ντεμπούτο στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, σηματοδοτεί την επανασύνδεση του Λάνθιμου και του Στόουν μετά το «Η Ευνοούμενη», το οποίο έκανε επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και κέρδισε το Κύπελλο Βόλπι (Coppa Volpi) καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Η Κόλμαν κέρδισε στη συνέχεια το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού. Η Στόουν ήταν υποψήφια για το Β’ γυναικείου ρόλου, μία από τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ που έλαβε η «Ευνοούμενη». Ο συν-σεναριογράφος της «Ευνοούμενης», ο Τόνι ΜακΝαμάρα έγραψε το «Poor Things».

 

«Όλα πολύ πιο εύκολα για όλους»

Ο Λάνθιμος μίλησε επίσης για την πρόσληψη της Ελ ΜακΑλπάιν ως συντονίστριας οικειότητας της ταινίας, μια νέα θέση στη βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία έχει καθιερωθεί μετά το #metoo.

«Κάποιες φορές φωτίσαμε απ’ έξω από τα παράθυρα, οπότε μέσα στο σετ ήταν μόνο τρία άτομα, οι κάμερες, ούτε καν οι άνθρωποι του ήχου. Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον οικειότητας και ασφάλειας. Θα ήθελα επίσης να δώσω τα εύσημα στην Ελ ΜακΑλπάιν, την intimacy coordinator μας. Είναι μια ειδικότητα που στην αρχή έμοιαζε απειλητική για τους κινηματογραφιστές, όμως αν δουλεύεις μ’ έναν καλό άνθρωπο, συνειδητοποιείς ότι είναι κάτι που χρειάζεσαι κι η Ελ τα έκανε όλα τόσο εύκολα. Η Έμα Στόουν και ο Μαρκ Ράφαλο, οι οποίοι έχουν τις περισσότερες σκηνές σεξ, έχτισαν μια οικειότητα στις πρόβες.

»Αλλά και στους ηθοποιούς που έρχονταν μόνο για μια ή δυο σκηνές στο γύρισμα, η Ελ δημιούργησε ένα πολύ άνετο περιβάλλον. Τα έκανε όλα πολύ πιο εύκολα για όλους».

Απαντώντας σχετικά με τις αισθητικές επιλογές του, αν γίνονται για τις ανάγκες της κάθε ταινίας ή για την προσωπική δημιουργική του εξέλιξη, ο Γιώργος Λάνθιμος είπε πως είναι συνδυασμός και των δύο.

*Το «Poor Things» θα προβληθεί στις αίθουσες στις 8 Δεκεμβρίου, από την Searchlight Pictures. Η ταινία θα προβληθεί στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Telluride και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

in.gr