Το αναβαθμισμένο ΕΡΤNEWS και η Ομογένεια

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εντύπωση –και όχι θετική-  προκαλεί το γεγονός ότι παρά την σοβαρή προσπάθεια που έκανε η ΕΡΤnews να παρουσιάσει ένα αναβαθμισμένο 24ωρο αποκλειστικά ενημερωτικό πρόσωπο της δημόσιας τηλεόρασης,  με αναλυτικά δελτία ειδήσεων, με καθημερινή ενότητα για την ελληνική περιφέρεια,  με  ένθετα για τα social media, και για θέματα που αφορούν παιδεία, πολιτισμό-τέχνες, περιβάλλον, προσβασιμότητα, υγεία, αγρότες, τουρισμό, με καθημερινή αναφορά, κάτι που καταδεικνύει την απόφαση της να ρίξει το βάρος της όχι μόνο στην Αθήνα, «πανηγυρικά» απουσιάζει από τον σχεδιασμό της η …Ομογένεια!

Η «άλλη» Ελλάδα, που πλέον έχει και την διευκόλυνση της ψήφου από τους τόπους παρουσίας της, ο Απόδημος Ελληνισμός τουλάχιστον ως αυτοτελής θεματολογία στα 24ωρα ενημερωτικά δελτία ειδήσεων και ως κατηγορία θέματος στα ειδικά αφιερώματα  (μέχρι για την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν) δεν αναφέρεται στα ρεπορτάζ αλλά ούτε και στις δηλώσεις των αρμοδίων του καναλιού που βλέπουν το φως της επικαιρότητας με αφορμή την νέα αναβαθμισμένη περίοδο της ERTnews. Εμείς, τουλάχιστον, δεν ακούσαμε. Αν υπήρξαν, ευχαρίστως να τις αναδημοσιεύσουμε εάν μας αποσταλούν.

Άποψή μας είναι ότι με αφορμή την νέα προσπάθεια,  ο Απόδημος Ελληνισμός και η Ομογένεια όφειλαν να αποκτήσουν τη δική τους αυτόνομη καθημερινή ειδησιογραφική παρουσία στο κρατικό Κανάλι της ΕΡΤ  (πολύ περισσότερο που σύμφωνα με την σωστή άποψη ορισμένων στελεχών της) «εκτός από τις ειδήσεις είναι προφανές ότι ένα ενημερωτικό κανάλι δίνει βαρύτητα και σε άλλα προγράμματα και προϊόντα τα οποία δεν έχουν εύκολα θέση σε ένα πολυσυλλεκτικό κανάλι». Το ρόλο αυτόν μπορούσε να παίξει η ERTworld, αλλά με πλήρη στελέχωση και όχι με δύο άτομα!

Θα αναμένουμε να «τρέξει» το ανανεωμένο-αναβαθμισμένο ενημερωτικό  Πρόγραμμα, αλλά όπως λέει και ο λαός, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Το λέμε αυτό γιατί και η ηλεκτρονική σελίδα της ΕΡΤnews  που αντικατοπτρίζει την αναβαθμισμένη προσπάθεια του καναλιού,  δεν φαίνεται να αποδίδει και αυτή ιδιαίτερη σημασία και αξία στην Ομογένεια. Για παράδειγμα, στην κορυφή της σελίδας  και στις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ αναγράφονται με τη σειρά:

  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • · ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • VIDEO
  • ERTSPORTS.GR
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θα διαπιστώσατε από την ανάγνωση ότι Κατηγορία ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ δεν υπάρχει ως πρωτογενής πηγή πληροφόρησης. Ωστόσο, εάν έχετε την υπομονή (και την περιέργεια) να κάνετε “κλικ” στην κατηγορία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, εκεί θα δείτε:

  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δηλαδή, στα “περισσότερα” και πάλι τελευταία και καταϊδρωμένη η Ομογένεια! Ίσως πει κανείς ότι η ΕRT World έχει κάποιες καλές εκπομπές για τους Απόδημους, κυρίως, όμως, τοπικιστικού-τουριστικού ή βιογραφικού ενδιαφέροντος. Και το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, επίσης. Ομως, ας μην γελιώμαστε.  Άλλο είναι το Ραδιόφωνο και άλλο το κρατικό Κανάλι όταν μάλιστα αυτό θέλει -και σωστά το θέλει- να αγκαλιάσει όλο τον ελληνισμό ακόμη σε  θέματα με τα οποία δεν ασχολούνται τα ιδιωτικά (εμπορικά) κανάλια…

Ο Υπογράφων που είχε την τιμή να υπηρετήσει ως δημοσιογράφος στην ERTWorld περίοδο 2007-2012 γνωρίζει από πρώτο χέρι τα παράπονα, τα αιτήματα και την διαρκή προτροπή της οργανωμένης ομογένειας για καθημερινή ειδησιογραφική παρουσία σε ένα ελληνικό κανάλι. Αυτό παρά και το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η ERT World διέθετε διευθυντή, αναπληρωτή διευθυντή, σύμβουλο, παραγωγούς, σκηνοθέτες, ένα επιτελείο δέκα δημοσιογράφων και ένα δίκτυο ανταποκριτών στις “πρωτεύουσες” της ομογένειας! Αλλά όπως έλεγαν οι ομογενείς, “άλλο η καθημερινή ειδησιογραφική ενημέρωση” και άλλο οι εκπομπές ειδικών θεμάτων που αφορούν την ομογένεια.

Να ελπίσουμε ότι στο νέο «αναβαθμισμένο 24ωρο αποκλειστικά ενημερωτικό πρόσωπο της δημόσιας τηλεόρασης», θα βρει θέση –έστω και εκ των υστέρων-  ειδησιογραφικά και ο Απόδημος Ελληνισμός;