Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στόχος του κρίσιμου τετ α τετ είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Γύρω στις 12.30 θα γίνουν δηλώσεις από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών και στην συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

«Προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας»

Σε συνέντευξη του στο Anadolu, πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα,  ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι με τον κ. Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».

«Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα». «Η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως η διαδικασία διαλόγου «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». «Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».