Φωτιές, καιγόμαστε, βροχή πνιγόμαστε, ε, για τα υπόλοιπα, “βουτάμε” στη θάλασσα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το τηλεφώνημα από την Αμερική, τη Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα, έγινε σήμερα, Τετάρτη, 3:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, εξ ου και η ευγενική συγγνώμη του καλούντος «για το ακατάλληλο της ώρας». Φυσικά η ώρα δεν πείραζε σε τίποτα. Πάνε χρόνια πολλά που -και στην Ελλάδα- ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί μόνον ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων…

Το θέμα, όμως, του τηλεφωνήματος, με την αγωνιώδη επίκληση: Τι γίνεται, η Ελλάδα μας καίγεται, και πριν σβήσουν καλά-καλά οι φωτιές, η Ελλάδα μας πνίγεται στο νερό της βροχής και στις λάσπες των βουνών της… Ανησυχούμε, πως είναι τα πράγματα; μας έδωσε μία γεύση του αδιάπτωτου ενδιαφέροντος των Αποδήμων για τη γενέτειρα…

Δύσκολο πολύ να εξηγήσεις  από το τηλέφωνο τα ανεξήγητα και να περιγράψεις τα απερίγραπτα! Ναι, τεράστιο το κόστος από τις Πυρκαγιές: Έφτασε το 1,2 δισ. Ευρώ!  1.008.740 στρέμματα καμένης γης.  Καμένα Σπίτια. Καμένα ζώα. Καμένα δάση!

Πολύ σοβαρά είναι, όμως, και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει και το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, που ακολούθησε τις φωτιές, με πλημμύρες, με καταστροφές δρόμων, γεφυριών, ζώων. Πήλιο, Βόλος, Σκιάθος Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησος έχουν υποστεί πρωτοφανείς καταστροφές.

Τι να πεις; Οργή Θεού, ανθρώπινη απρονοησία ή εκδικητική μανία της φύσης;  Ό,τι επιλέξεις, πάλι μέσα θα πέσεις…

Μαύρισε η καρδιά του ομογενειακού παράγοντα. Τόσο καλά ενημερωμένου για τα διατρέχοντα στη γενέτειρα. Αναφέρθηκε και στο περιστατικό στο Λιμάνι του Πειραιά με την αποτρόπαια συμπεριφορά των δύο-τριών ναυτικών στον ΑμεΑ Αντώνη,  «το καλύτερο παιδί του Αγίου Νικολάου» όπως τον αποκαλούσαν. Έχασε τη ζωή του γιατί θέλησε να «προλάβει» το καράβι που σάλπαρε για το Ηράκλειο…

Τι να πεις; Η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά πλέον μήτε έναν παρά! Αδικοχαμένος αυτός, αδικο- καταστραμμένοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο OPEN είπε: «Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Λάθος! Ο Αντώνης πήγε άδικα στον άλλο κόσμο γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους σε τούτον τον άπονο κόσμο.

* Λύσανε τους κάβους και το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται πριν ανεβάσουν τον καταπέλτη!

* Το πλοίο αναχωρούσε χωρίς την παρουσία λιμενικών.

*Ο καπετάνιος ή δεν πήρε όντως «χαμπάρι» τι γινότανε είτε έκανε πως δεν κατάλαβε και με τον Αντώνη να πνίγεται αβοήθητος στην δίνη των νερών από τις προπέλες του πλοίου του, σάλπαρε του καλού καιρού ζητώντας συγγνώμη από τους επιβάτες για την «ολιγόλεπτη» καθυστέρηση, για την οποία, όπως ανακοινώθηκε από το μεγάφωνο, δεν έφταιγε η εταιρεία!

Προφανώς έφταιγε ο 35χρονος που δεν «βούτηξε» νωρίτερα στη θάλασσα να τους απαλλάξει από την ενοχλητική παρουσία του!!!

Αλλά γιατί, αλήθεια, να φταίει η εταιρεία; Μήγαρις φταίει ο Θεός που οι άνθρωποι χαλάσαμε την ατμόσφαιρα και πλέον είτε καιγόμαστε στους καύσωνες είτε πνιγόμαστε στα «πρωτοβρόχια»; Σ΄ αυτόν τον τόπο κανείς δεν φταίει ποτέ και για τίποτα. Τόσο ξέφραγο αμπέλι έχουμε καταντήσει που όποιος βρει μια τόση δα χαραμάδα πόρτας ανοιχτή …μπουκάρει μέσα. Π.χ. Κασσελάκης!

Όχι, προσώρας ΟΥΔΕΙΣ έχει παραιτηθεί για τις φωτιές, για τις πλημμύρες ή για τη δολοφονία του άτυχου νέου στον Πειραιά.

Καλύφθηκαν όλοι μια χαρά πίσω από την ατάκα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Στο μέτωπο των πυρκαγιών δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε».

Λίγο είναι αυτό;