Καθ. Παναγιώτης Καρύδης: Πληρώνουμε την αβελτηρία μας των τελευταίων 70 ετών

Καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης/Φωτογραφία αρχείου, proto thema

Για τα προβλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel σε πολλές περιοχές της χώρας μίλησε στο «Εvening report» και τον Μάνο Νιφλή ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Ειδικότερα, ο κ. Καρύδης τόνισε: «Ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε την αβελτηρία μας των τελευταίων 70 ετών, όπου η ανάπτυξη που κάναμε ήταν τυχαία, επιπόλαια και χωρίς σχεδιασμό».

Κι έπειτα πρόσθεσε: «Έχουμε κακομάθει και το πληρώνουμε τώρα και θα το πληρώσουμε και στο μέλλον, αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Αναφερόμενος στο φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας είπε: «Έγινε πράγματι μία μοναδική θεομηνία, όμως κι εμείς έχουμε βάλει το χεράκι μας για τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα».

«Θα πρέπει να γίνει πιο λεπτομερής και εξειδικευμένος έλεγχος»

Μάλιστα, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κτίρια που έχουν ήδη καταστραφεί.

«Θα πρέπει να θεωρήσουμε ξεγραμμένα τα κτίρια και τις υποδομές που υπάρχουν, διότι έχουν καταστραφεί. Υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων δηλαδή τα θεμέλια έχουν χάσει το χώμα που βρίσκεται από κάτω. Το φαινόμενο μπορεί να έχει είτε εμφανή στοιχεία – δηλαδή για παράδειγμα να έχει παρουσιάσει κλίση κάποιο κτίριο- είτε αφανή τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν στο μέλλον.

Πρέπει να γίνει εξαιρετικά λεπτομερής και πιο εξειδικευμένος έλεγχος των κτιρίων», συμπλήρωσε ο κ. Καρύδης.

Έπειτα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι κάτοικοι των σπιτιών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και έχουν παρουσιάσει μεγάλες ζημιές δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές μέχρι να ξαναχτιστούν από την αρχή προτείνοντας ως λύση τον πολεοδομικό αναδασμό.

«Θα πρέπει να αφαιρεθούν τα εκατ. τόνοι μπάζων άρα η λύση είναι να εγκαταλείψουμε πλήρως την επιλογή της επισκευής, καθώς τα κτίρια θεωρούνται εντελώς κατεστραμμένα», είπε συγκεκριμένα.

«Θεωρώ ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει έγκαιρα να προετοιμάσουν τεκμηριωμένους φακέλους με πρόγραμμα και στοιχεία σύγχρονα και να τα υποβάλουν στην ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρύδης και επανέλαβε «θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι την σκέψη της επισκευής των κτιρίων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Τέλος, σημείωσε με αφορμή το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας πως «είναι ευκαιρία είναι για τους πολιτικούς να πράξουν το εθνικό δέον και να καθοδηγήσουν σωστά από πλευράς πολεοδομικής και δομικής».

Πηγή:enikos.gr