Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Λάρισα- Τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς

Μέτρα για τους πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία Daniel, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή η θεομηνία είπε λέγοντας ότι από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους πληγέντες.

Το Κράτος θα καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση απαιτηθεί από τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις ανάγκες. Θέλουμε οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κράτος θα είναι δίπλα τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους πλημμυροπαθείς.

– Πρώτα θα καλυφθούν οι οικοσκευές και μετά τα κονδύλια για τα υπόλοιπα.

– Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί για το έτος αλλά θα καλυφθεί από το κράτος.

– Τα νοσοκομεία είναι απολύτως εξοπλισμένα μαζί με το ΕΚΑΒ για να αντιμετωπίσουμε πιο κρίσιμα ζητήματα υγείας

– Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο όπου θα έχω συνάντηση με την πρόεδρο της ΕυρωπαΊκήςομισιόν, προκειμένου η χώρα να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ενίσχυση, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της θεομηυίας. Θα συζητήσουμε για την κλιματική αλλαγή και τα εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπισή της.

Η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή. Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση. Είναι σημαντικο γιατί επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός..

Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο για να συναντήσω της πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σταθεί η Ευρώπη δίπλα μας οικονομικά για να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη καταστροφή, που απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα.

– Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή και είναι σημαντικό γατί έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει μία τέτοια πρωτοφανή κρίση αλλά θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.

-Περισσότερα θα πούμε το επόμενο ΣΚ στην ΔΕΘ, όπου θα απαντήσουμε σε όλα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αποχώρησε προκειμένου να ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων.

Τα μέτρα στήριξης από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

– 2.500 αυτοψίες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα και συνεχίζουν

– Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής – συμπεριλαμβάνονται και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις

– Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής ως 80%, επιχορήγηση ως 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς για επιχειρήσεις και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις

– Ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης 300 έως 500 ευρώ

– Χορήγηση αναστολών υποχρεώσεων φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

– Αναστολή διενέργειας πράξεων σε ορίζοντα 6μήνου

– 3ετής αναστολή από τον ΕΝΦΙΑ συν τα αγροτεμάχια

– Αναστολή συμβάσεων εργασίας σε πληγείσες επιχειρήσεις με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς

– στήριξη ΟΤΑ για να καλύψουν δαπάνες

– Παράταση καταβολής στεγαστικού επιδόματος

Μέτρα από το υπουργείο Υγείας

– σχέδιο σε 4 άξονες: α) έλεγχος του νερού β0 οδηγίες από το υπουργείο υγείας για να διατηρηθούν ασφαλείς, τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσμένα, γ) επιδημιολογική επιτήρηση για λοιμώδη νοσήματα και δ) εντομολογική επιτήρηση

Μέτρα από το υπουργείο ανάπτυξης και τροφίμων

– συλλογή καύση ταφή των νεκρών ζώων

– έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, θα δοθούν οι αποζημιώσεις κανονικότατα

-έλεγχοι για τα αρδεύσιμα νερά

– Επίσης η Σοφία Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι παρατείνεται για 3 μήνες το πρόγραμμα στέγασης