Αποκαλύφθηκε ο «Κρυμμένος Ελληνισμός του Footscray»

Μέλη της ομάδας GYG, μπροστά από την τοιχογραφία. Φωταγραφίες: Supplied

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης τοιχογραφίας του «Κρυμμένου Ελληνισμού του Footscray» στην οδό Yewers στο Footscray

Με την παρουσία 200 περίπου ντόπιων Ελληνοαυστραλών και μη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ολοκλήρωσης της τοιχογραφίας του «Κρυμμένου Ελληνισμού του Footscray», στην οδό Yewers στο Footscray.

Κάτι που ξεκίνησε ως μία απλή ιδέα πριν από δύο χρόνια, και μετά από ένα χρόνο συστηματικής δουλειάς και αφοσίωσης, γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Σε αυτό συνέβαλε και η οικονομική υποστήριξη από την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση και έτσι οι προσπάθειες των Dean Kotsianis, Peter Giasoumis και της ομάδας GYG, απέδωσαν επιτέλους καρπούς, καθώς η τοιχογραφία του «Κρυμμένου Ελληνισμού του Footscray» πήρε την τελική της μορφή, προσδίδοντας χρώμα και λάμψη στο δυτικό προάστιο της Μελβούρνης.

Η τοιχογραφία ολοκληρωμένη στο στενό της οδού Yewers στο Footscray. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

«Νιώθω εκστασιασμένος που επιτέλους καταφέραμε και υλοποιήσαμε το έργο αυτό, το οποίο ξεκίνησε ως μία ιδέα στο πλαίσιο μίας δοκιμής… Η απήχηση που είχαν οι εκδηλώσεις μας και η ανάμειξη της τοπικής κοινότητας, είναι κάτι που μας έχει γεμίσει με απίστευτη χαρά», δήλωσε ο Peter Giasoumis -εκ των βασικών πρωταγωνιστών των δράσεων για την υλοποίηση του όλου έργου– στον «Νέο Κόσμο».

Στην εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο όπου συστεγάζονται κέντρα εστίασης και αίθουσες εκδηλώσεων, με την ονομασία «The Line»- παρεβρέθηκαν επίσης εμβληματικές προσωπικότητες της τοιχογραφίας,  όπως ο Θωμάς Παπαδόπουλος, αλλά και μέλη της οικογένειας Γκούλα, στα οποία ανήκει η επιχείρηση Conway’s Fishing Trading, οι ιστορίες των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε σχετικά άρθρα στον «Νέο Κόσμο».

Μέλη της ομάδας GYG, πραγματοποίησαν ομιλίες κατά τις οποίες ευχαρίστησαν όλους τους φορείς και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του έργου τέχνης

«Το γεγονός ότι περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν από την τοπική κοινότητα, είναι κάτι που αποδεικνύει ότι η ελληνική κληρονομιά εξακολουθεί και ζει στο Footscray, ακόμα και αν είναι κρυμμένη», πρόσθεσε ο Giasoumis.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι, ένας εκ των βασικών «ηρώων» που απεικονίζονται στην τοιχογραφία, ο Θωμάς Παπαδόπουλος, διασκέδασε το κοινό παίζοντας μπουζούκι, ενώ μέλη μέλη της ομάδας GYG, πραγματοποίησαν ομιλίες κατά τις οποίες ευχαρίστησαν όλους τους φορείς και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του έργου τέχνης, κάνοντας μία αναδρομή στις ιστορίες της Ποντιακής Εστίας, της επιχείρησης Conway Fishing Trading, του Olympic Doughnuts και του Marathon Foods.

Στο μέσον ο Κωνσταντίνος Γκούλας, της επιχείρησης Conway Fishing Trading, μαζί με μέλη της ομάδας GYG και άλλους παρευρισκόμενους

Στο κέντρο του χώρου, σε έναν μακρύ πάγκο, ήταν τοποθετημένες φωτογραφίες των «κύριων πρωταγωνιστών» της τοιχογραφίας, καθώς και μία σειρά από φυλλάδια τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο και την εξελικτική πορεία της τοιχογραφίας βάση χρονοδιαγράμματος, ενώ ανάμεσα σε αυτή τη συλλογή παραπομπών που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και προώθηση του έργου – ήταν και ο «Νέος Κόσμος».

«Το γεγονός ότι είδαμε πολλούς ανθρώπους να παίρνουν τον «Νέο Κόσμο» και να διαβάζουν με ενδιαφέρον την ιστορία που κρύβει το συγκεκριμένο έργο… είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί», δήλωσε ο Giasoumis.

Ανάμεσα σε μια συλλογή φωτογραφιών και φυλλαδίων που τοποθετήθηκαν σε έναν μακρύ πάγκο ως μέρος μιας ιστορικής αναδρομής για όσους συνέβαλαν στη δημιουργία, προώθηση και ολοκλήρωση του έργου, βρέθηκε και ο «Νέος Κόσμος». Φωτογραφία: «Νέος Κόσμος»

Η ολοκλήρωση αυτής της τοιχογραφίας -η οποία με μία σύγχρονη πινελιά στην παραδοσιακή ελληνική εικονογραφία, και με το κόκκινο χρώμα να επικρατεί, αφηγείται την ιστορία των Ελληνοαυστραλών «ηρώων» της τοπικής κοινότητας- δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα αξιοθέατο που εξυμνεί την ομορφιά και το βάθος του ελληνικού πολιτισμού, αλλά αποτελεί επίσης και ένα είδος μνημείου που αναγνωρίζει και τιμά προσωπικότητες της παροικίας μας, οι οποίες μπορεί να μη βρίσκονται πλέον εν ζωή, αλλά συνεχίζουν να ζουν μέσα από τις μνήμες που εγείρουν έργα όπως αυτό.

«Μέσα από αυτή την τοιχογραφία εδραιώνεται η κληρονομιά όσων δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας», σημείωσε ο Giasoumis, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου τέχνης, ανακάλυψε ότι με τη βοήθεια της ομάδας και της υποστήριξης που έλαβαν τόσο από την κοινότητα όσο και από τους κυβερνητικούς φορείς, το «όριό τους είναι πλέον ο ουρανός».

Στην εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου συστεγάζονται κέντρα εστίασης και αίθουσες εκδηλώσεων, με την ονομασία «The Line»- παραβρέθηκαν περίπου 200 άτομα, καθώς επίσης και «ήρωες» της τοιχογραφίας. Φώτο: Supplied
Η τοιχογραφία ολοκληρωμένη στην οδό Yewers στο Footscray. Φωτογραφία: «Νέος Κόσμος»
Μέλη της ομάδας GYG μπροστά από την τοιχογραφία
Φωτογραφίες των πρωταγωνιστών που συνέβαλαν στη δημιουργία της ελληνικής ιστορίας του Footscray. Φωτογραφία: «Νέος Κόσμος»
Φωτογραφία: «Νέος Κόσμος»
Στο κέντρο του χώρου, σε έναν μακρύ πάγκο, ήταν τοποθετημένες φωτογραφίες των «κύριων πρωταγωνιστών» της τοιχογραφίας, καθώς και μία σειρά από φυλλάδια τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο και την εξελικτική πορεία της τοιχογραφίας βάση χρονοδιαγράμματος. Φωτογραφία:«Νέος Κόσμος»
Πηγή:neoskosmos.com