Ασύλληπτη τραγωδία στο Μαρόκο από τα 7 Ρίχτερ -Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί και η λίστα μεγαλώνει

Οι νεκροί ανέρχονται πλεόν σε 2.012 – 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – Αγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Μαρόκο,- Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα,.

Στους 2.012 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στον νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας.

Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2.059 – εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση- ενώ  αγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Η σεισμική δόνηση των 7 βαθμών σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

«Βίαιες» δονήσεις έγιναν αισθητές σε αρκετές περιοχές της χώρας από την Καζαμπλάνκα μέχρι το Μαρακές, όπου πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το βασιλικό παλάτι της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να παρέχουν στις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, προμήθειες τροφίμων, σκηνές και κουβέρτες.

Πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές αφού το επίκεντρο ήταν στα βουνά High Atlas, 71 χιλιόμετρα (44 μίλια) νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ έχουν ανασυρθεί αρκετά πτώματα.

Τα νοσοκομεία στο Μαρακές έχουν κατακλυστεί από τους πολλούς τραυματίες και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να δώσουν αίμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανέφερε ότι από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες και τους δήμους αλ-Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτε, Αζιλάλ, Τσιχαούα και Ταρουντάντ

Στο Μαρακές ορισμένα κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι ζημιές είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε μέρη της Μεδίνα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Μπορούσε να δει κανείς σκόνη γύρω από τον μιναρέ του ιστορικού τεμένους Kutubiyya, ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο κοντά στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, ενώ το ιστορικό τζαμί Jemaa el Fnaa κατέρρευσε μερικώς.

Πηγή: skai.gr