ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες του, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως παρατηρητής της βιβλικής καταστροφής

«Χωρίς καμία συγνώμη και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες του και αφού έπνιξε στα χημικά και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στη Λάρισα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα ως απλός παρατηρητής της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δήλωσε το αυτονόητο, ότι η πολιτεία οφείλει να είναι κοντά στους πληγέντες με μέτρα στήριξης, ωστόσο δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι τους άφησε μόνους τους στο έλεος της κακοκαιρίας. Χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς συντονισμό, χωρίς γρήγορη αντίδραση, παρά το γεγονός ότι για την ένταση της κακοκαιρίας και τις συνέπειές της είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι επιστήμονες. Ανακάλυψε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αφού επί τέσσερα και πλέον χρόνια δεν έκανε τίποτα. Ο πρώτος κύκλος προσαρμογής, που βασίζεται στη Στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις Περιφέρειες, ιδίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για αυτά δεν έκανε τίποτα», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι «μιας και θα συναντήσει την κυρία Φον ντερ Λάιεν, περιμένουμε να της εξηγήσει γιατί οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν μαζί με την ακροδεξιά τον ευρωπαϊκό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη επίσης για την καθυστέρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, για τα οποία μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προχειρότητα στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, όπου ούτε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν, για το γεγονός ότι «κατάφερε» να διχάσει την πολιτική για το κλίμα, αφήνοντας τη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών, την πρόληψη πυρκαγιών και τη δασοπροστασία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κλιματική κρίση ως άδειο πουκάμισο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε βέβαια αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει απαντήσεις για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό και μετά από τρία χρόνια η Θεσσαλία βυθίστηκε ξανά στο νερό και τη λάσπη. Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά, οι πολίτες της Θεσσαλίας γίνονται στο ίδιο έργο θεατές», τονίζει και καταλήγει: .

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία για να εγγυηθεί την ανθεκτικότητα και την επάρκεια της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ