Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Μάχη της Πανάσσαρης

 Αγία Παρασκευή, προστάτιδα της Βάργιαννης και των απανταχού Βαργιανιτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Βάργιανη, πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχή χρονιά Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Μάχη της Πανάσσαρης, από Βαργιανίτες και το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας.

Φέτος τελέστηκε και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Αγωνιστές στις Μάχες στο Χάνι της Γραβιάς, της Άμπλιανης και της Πανάσσαρης, καθώς και τους Βαργιανίτες πεσόντες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους εκτελεσθέντες κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Λόγω της εθνικής τραγωδίας από τα καιρικά φαινόμενα, το Αντάμωμα Βαργια-νιτών περιορίστηκε σε γεύμα μνήμης, όπως ακριβώς σε παλαιότερες εποχές.

Την Εκδήλωση τίμησε και χαιρέτησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, στον οποίο ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ κ. Ε. Τσικνής προσέφερε ένα σπάνιο συλλεκτικό τόμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έκδοση του Αρχείου.

Ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ και των Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ κ. Ε. Τσικνής

Ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ και των Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ κ. Ε. Τσικνής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τη Μάχη της Πανάσσαρης, που εμείς οι Βαργιανίτες κάναμε ευρύτερα γνωστή το 2013, με την έκδοση «Η Βάργιανη Φωκίδας και οι Γιαγιάδες μας», τιμούμε φέτος, ως θεσμό πια, για 11η συνεχή χρονιά.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναδείξουμε έναν τόπο μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς τα πολεμικά δρώμενα στην περιοχή του καθόρισαν τη νικηφόρα έκβαση του Εθνοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα μετά τη Μάχη της Πανάσσαρης, στις 14 Σεπτεμβρίου 1824, όπου τα τουρκο-αλβανικά στρατεύματα ηττήθηκαν από τους Έλληνες, το εχθρικό στρατόπεδο μετατοπίστηκε στις Θερμοπύλες και από εκεί διαλύθηκε.

Το 1821, στη Γραβιά υπήρχε μόνο ένα χάνι και το πλησιέστερο οργανωμένο χωριό ήταν η Βάργιανη. Τα πλούσια νερά της και τα εύφορα χωράφια της, έδιναν αυτάρκεια σε κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φιλότιμους και εργατικούς κατοίκους της, που πρόσφεραν απλόχερα την αρωγή και τη φιλοξενία τους, όπως στον Οδυσσέα Ανδρούτσο και στους συντρόφους του.

Το δίσκο του Μνημοσύνου επιμελήθηκε με αγάπη η παπαδιά Αγγελική Πατάκα.

Φέτος, εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και αποφοιτήσαμε από το Μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο της Βάργιανης, αποφασίσαμε, μαζί με την εκδήλωση Μνήμης για την Μάχη της Πανάσσαρης, να τελέσουμε ένα Μνημόσυνο Προγόνων. Ένα Μνημόσυνο για όσους πολέμησαν στις Μάχες στο Χάνι της Γραβιάς (8/5/1821), της Άμπλιανης (13-4/7/1824) και της Πανάσσαρης, αλλά και για όλους τους Βαργιανίτες προγόνους μας, παλαιότερους και νεότερους, που πρόσφεραν διαχρονικά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τους Καπεταναίους Λιάπη και Μπαλαούρα, που συμμετείχαν με τους Βαργια-νίτες συντρόφους τους και στην Απελευθέρωση των Σαλώνων (27/3/1821) και του Κάστρου τους (10/4/1821). Μάλιστα, το 1840, οι επιζώντες Βαργιανίτες, που τιμήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος για την προσφορά τους, ανέρχονταν στους 140.
  • Τους Βαργιανίτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας και αυτούς που επέστρεψαν στο χωριό ρακένδυτοι και ξυπόλυτοι.
  • Τους Βαργιανίτες που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-41), που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-45), όπως:
  • Ο Εύζωνας Νικόλαος Κ. Τσικνής, που αν και υπηρετούσε στη Φρουρά των Ανακτόρων, πήγε ως εθελοντής και σκοτώθηκε στα οχυρά του Ρούπελ.
  • Ο Θεμιστοκλής Λάντζος, που επέστρεψε με κρυοπαγήματα από τα αλβανικά βουνά, ζητώντας από την Βασίλισσα Φρειδερίκη, αντί της οποιασδήποτε παροχής, να γυρίσει στο μέτωπο.
  • Ο Μιχάλης Η. Ντούρος και ο Αχιλλέας Χρ. Μαγκλάρας, που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα Κατοχής (23/10/1942) στο 51ο χλμ. Λαμίας-Άμφισσας.
  • Ο Ιωάννης Α. Κοπανέλλος που εκτελέστηκε το Πάσχα του 1944, για να σώσει το χωριό Κουκουβίστα, κ.ά.
  • Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μετά το τέλος της Λειτουργίας.

Δεν ξεχνάμε και τις Βαργιανίτισσες προγιαγιάδες, γιαγιάδες, μανάδες, που στήριξαν τους άνδρες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, κρατώντας με τις αξίες και τη νοικοκυροσύνη τους όρθιες τις κολόνες του σπιτιού τους.

Ελπίζουμε το 2024, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τις Μάχες της Άμπλιανης και της Πανάσσαρης, να είμαστε υγιείς και να διοργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση».

Τη σπάνια συλλεκτική έκδοση του ΙΦΑΝΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προσέφερε στον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γ. Δελμούχο ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ κ. Ε. Τσικνής.

 

Το σχεδιάγραμμα των Μαχών της Άμπλιανης και της Πανάσσαρης, στον ευρύτερο κοινοτικό χώρο της Βάργιανης.