Γαλλία: Ελληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο – Άλλοι 10 στο νοσοκομείο

Γαλλία: Ελληνίδα ήταν η γυναίκα που πέθανε,  μετά από ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης που φέρεται να προκλήθηκε από σαρδέλες σε ένα δημοφιλές μπαρ του Μπορντό. Τουλάχιστον δέκα ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται

 

Οι γαλλικές τοπικές αρχές έχουν προειδοποιήσει όποιον επισκέφτηκε το «Tchin Tchin Wine Bar» στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να είναι σε επιφυλακή για ανησυχητικά συμπτώματα υγείας αφού δέκα άτομα προσβλήθηκαν σοβαρά από μια περίπτωση τοξικής δηλητηρίασης γνωστής ως αλλαντίαση.

Δέκα ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική και μία 32χρονη γυναίκα, Ελληνίδα που έκανε διακοπές στο Μπορντό πέθανε, αφού δείπνησε στο μπαρ, με την ύποπτη αιτία του θανατηφόρου βακτηρίου να είναι οι «συντηρημένες στο σπίτι» σαρδέλες. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους, ο σύζυγός της, όπως και ο πατέρας της που τους συνόδευε στο γεύμα.

Ο Benjamin Clouzeau, επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, προειδοποίησε ότι κι άλλοι θαμώνες μπορεί να έχουν δηλητηριαστεί χωρίς να το γνωρίζουν ακόμη και προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν τις λεπτομέρειες σε περίπτωση που άτομα που επισκέπτονταν το Μπορντό είχαν περάσει από το μπαρ, το οποίο είναι δημοφιλές στους τουρίστες.

Όσοι νοσηλεύτηκαν λόγω της επιδημίας ήταν μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία. Το ARS Nouvelle-Aquitaine μετέδωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να συμβουλευτούν αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσουν συμπτώματα».

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική και μυϊκή παράλυση και πιστεύεται ότι είναι θανατηφόρα σε περίπου 5%-10% των περιπτώσεων.

Τα αρχικά συμπτώματα της αλλαντίασης περιλαμβάνουν «κόπωση, αδυναμία και ζάλη, ακολουθούμενα από θολή όραση, ξηροστομία και δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία», σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ. Η πλειονότητα των περιπτώσεων συνδέεται με τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από αλλαντικά και σπιτικές κονσέρβες.

Ο ιστότοπος Bordeaux Tourism περιγράφει το «Tchin Tchin Wine Bar] ως «ένα προνομιακό μέρος για να ανακαλύψει κανείς βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά». Η ίδια πηγή λέει ότι το μενού κρασιών στο μπαρ μπορεί να υπερηφανεύεται για «αυθεντικά, καθαρά, εύπεπτα και υγιεινά κρασιά», αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στο φαγητό. Το Tchin Tchin Wine Bar βρίσκεται στη Rue Emile Duployé, το οποίο έχει κλείσε προσωρινά.

Πηγή:newsbomb.gr