Χώρος συνάντησης πολιτισμών και συναδέλφωσης η Πλατεία Αθηνών της Αστόριας στην Νέα Υόρκη

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Φωτάκης, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Ρένα Καπερελιώτη, Κώστας Παλαιογιάννης και Γιάννης Κυριαζής, ενώ στην δεύτερη οι Ρένος Ευθυμίου, Νίκος Ναντούκος και Αβραάμ Πέγκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.- Χώρος συνάντησης πολιτισμών και συναδέλφωσης των εθνικών ομάδων, που συνθέτουν το πολυεθνικό μωσαϊκό της Νέας Υόρκης, αποτελεί η Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Πρόκειται για το μοναδικό μνημείο της παρουσίας του Ελληνισμού στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια, το οποίο δημιουργήθηκε προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών με τον οβολό από το υστέρημα των ομογενών.

Πρόκειται για το Μνημείο, το οποίο η Διοικούσα Επιτροπή κατάφερε να το αξιοποιήσει, να το αναβαθμίσει και με την επιμονή της στην διαιώνιση των Ελληνικών Βραδιών να δώσει το έναυσμα και σε άλλες εθνικές ομάδες να προβάλλουν τον πολιτισμό τους στην καρδιά της Αστόριας.

Οι Ελληνικές Βραδιές ξεκίνησαν προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών επί προεδρίας του ιδρυτή της Πλατείας Αθηνών, του αειμνήστου Ντένη Συντήλα με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Μιχάλη Βολίκα. Ο Μιχάλης Βολίκας, ήταν την εποχή εκείνη πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης  και το πάθος του για τον ελληνικό πολιτισμό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία και αναβάθμιση του θεσμού.

Σήμερα εν έτη 2023 διοργανώνονται τέσσερις συνολικά μουσικές – πολιτιστικές βραδιές και συγκεκριμένα οι Ελληνικές, οι Ιταλικές οι οποίες διοργανώνονται αδιαλείπτως για 27 χρόνια, οι λατινικές βραδιές και οι αραβικές βραδιές.

Ο Mustafa Elsheikh, o οποίος διοργανώνει της Αραβικές Βραδιές στο βράδυ της Τρίτης, 12ης Σεπτεμβρίου 2023, συμμετείχε στην Ρεμπέτικη Βραδιά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών διότι παρέχει την δυνατότητα στην αραβική κοινότητα να προβάλλει τον πολιτισμό της.

Αναφερόμενος στις φετινές μουσικές βραδιές επεσήμανε ότι ήταν επιτυχημένες και ότι κέντρισαν και το ενδιαφέρον του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του παρέμεινε αρκετή ώρα, παρακολούθησε το πρόγραμμα και συνομίλησε με τους καλλιτέχνες και τους ακροατές.

Το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών. Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Σταματιάδης. Γιώργος Αλεξίου, Σύλβια Αδαμοπούλου, Πάνος Αδαμόπουλος, Τζορτζ Ντέλης και Γεώργιος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ελληνικές βραδιές

Οι φετινές ελληνικές βραδιές – κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένες – και ήταν η πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία του θεσμού που δεν υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν έστω και μια βραδιά λόγω κακοκαιρίας.

Την Δευτέρα, 11η Σεπτεμβρίου στην Αστόρια έβρεχε με την κανάτα που λέει και ο λαός. Η Τρίτη η μέρα ξεκίνησε με αστάθεια και το χειρότερο με μια αποπνικτική υγρασία. Νωρίς το απόγευμα άρχισε να φυσάει και η Ρεμπέτικη Βραδιά – η δεύτερη με την ίδια κομπανία – έλαβε χώρα με ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Εξ άλλου το βίντεο και οι φωτογραφίες δεν αφήνουν ούτε το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας.

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών και συνάμα καλλιτεχνικός διευθυντής των Ελληνικών Βραδιών, κ. Πάνος Αδαμόπουλος.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Τζορτζ Ντέλης και οι αντιπρόεδροι, Γιώργος Αλεξίου και Πάνος Αδαμόπουλος καλωσόρισαν τους ομογενείς και τους φιλέλληνες και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την ρεμπέτικη κομπανία.

Οι ερμηνευτές Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Κώστας Παλαιογιάννης, Ρένα Καπαρελιώτη και Γιώργος Φωτάκης με την συνοδεία του Γιάννη Κυριαζή, στο μπουζούκι, του Γιώργου Λυριστή στα πλήκτρα, του Ρένου Ευθυμίου στα κρουστά, του Νίκου Ναντούκου στην κιθάρα μπάσο και τον Αβραάμ Πέγκας στην κιθάρα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να ξεναγήσουν το ακροατήριο στις διάφορες εποχές και περιόδους του Ρεμπέτικου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πάνος Αδαμόπουλος παρουσίασε τους ερμηνευτές και τους μουσικούς και υπενθύμισε ότι η επόμενη ελληνική βραδιά(19 Σεπτεμβρίου 2023) είναι αφιερωμένη στην κυπριακή μουσική παράδοση και δημιουργία και θα έχει ως πρωταγωνιστές την Έλενα Κρις και το σύνολο «Sounds of Cyprus».

Σε πρώτο πλάνο ο Γεώργιος Αλεξίου, αριστερά και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών, Τζορτζ Ντέλης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενίς ενώ παρακολουθούν το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ρεμπέτικη κομπανία στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:anamniseis.net