Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Νέα Υόρκη

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI).

Αθήνα.- Κλείδωσε» η νέα ημερομηνία της συνάντησης ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα λάβει χώρα, τελικά, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη την Τρίτη το απόγευμα ώρα Ελλάδος, προκειμένου να έχει επαφές, αλλά και να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο συντμήθηκε λόγω των συνεπειών των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, έχει ως εξής:

Το απόγευμα της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Η εκδήλωση στο Harvard Club

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») αναφέρουν πως η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους ομογενειακών οργανισμών και επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά θα έχει διαφορετική μορφή σε σχέση με αυτήν που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Βάσει της ίδιας πηγής, το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης θα δειπνήσει με περιορισμένο αριθμό μελών από ομογενειακές οργανώσεις, με δεδομένο ότι δεν ήταν εφικτό να μεταφερθεί η δεξίωση που είχε οριστεί για την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα εκδηλώσεων του Harvard Club, βάσει του προηγούμενου προγράμματος του Πρωθυπουργού.

Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην καθορισμένη μέρα και ώρα, με κεντρικό προσκεκλημένο, όμως, αντί του Πρωθυπουργού, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Πηγή:ekirikas.com