Έκκληση από καθηγητή Καρύδη στo 989Alpha radio: «Να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα κτίρια που είναι στα νερά»

Μάλιστα ο κ. Καρύδης τόνισε ότι «το γρηγορότερο με μια πολιτική απόφαση οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών πρέπει να κατοικίσουν σε ασφαλές μέρος.»

Έκκληση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία Daniel, απηύθυνε στο 989Alpha radio ο καθηγητής Aντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο 989Alpha Radio ο κ. Καρύδης τόνισε ότι «το χειρότερο για ένα σπίτι να υποστεί πλημμύρες καθώς αυτό επηρεάζει τα θεμέλια των σπιτιών και των κτιρίων.» ενώ  πρόσθεσε ότι «Μπορεί στην αρχή να μην παρουσιάσουν κάποιο σαθρό κομμάτι τα σπίτια, ωστόσο μετά από καιρό θα εκδηλωθεί το πρόβλημα»

«Πρέπει να ελέγχουν από δυο πλευρές τα κτίρια. Από θέμα στατικότητας και από θέμα υγειονομικής. Από υγειονομικής γιατί το κτίριο μέσα η δομή του έχει κενά. Δηλαδή οι τοιχοποιίες έχουν κενό στη μέση. Τα πατώματα, τα ταβάνια, τα ξύλα, όλα αυτά καταλαβαίνουμε έχουν τραβήξει μικρόβια, έχουν εισχωρήσει έντομα, μικροοργανισμοί, είναι ένας κίνδυνος και δεν ξέρω πως θα καθαριστεί η μάζα του τοίχου» επισήμανε ο κ. Καρύδης.

«Το δεύτερο είναι η υποσκαφή θεμελίων η οποία έχει επιπτώσεις άλλοτε εμφανή και άλλοτε αφανή. Αυτό μπορεί να συμβεί και στα κτίρια και στις γέφυρες» πρόσθεσε. 

Για παράδειγμα είπε ο κ. Καρύδης  ότι στα σπίτια της Θεσσαλίας που το πρώτο ισόγειο, έχει μετατραπεί σε υπόγειο από τις πλημμύρες, δεν μπορούν να μελετηθούν τα θεμέλια.

Μάλιστα ο κ. Καρύδης τόνισε ότι «το γρηγορότερο με μια πολιτική απόφαση οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών πρέπει να κατοικίσουν σε ασφαλές μέρος.»

Επίσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να να ενισχυθούν και να προστατευθούν οι παλιές κατασκευές», ενώ επισήμανε για τις νέες  κατασκευές ότι πρέπει «να γίνουν πάνω σε νέα θεμέλια»

«Στη συνέχεια να γίνει το μητρώο και η ταυτότητα στοιχείων για να υπάρχουν στοιχεία και στο μέλλον για τις κατασκευές»