Η Έμπρακτη Συμπαράσταση της Ομογένειας στην Γενέτειρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διαστάσεις έχει αρχίσει να προσλαμβάνει το Κίνημα έμπρακτης συμπαράστασης της Ομογένειας προς την ελληνική πατρίδα μετά το καταστροφικό πέρασμα του DANIEL και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε στον Θεσσαλικό Κάμπο, τη Λάρισα και τα γύρω χωριά, αλλά και το Βόλο, το Πήλιο, την Καρδίτσα κ.α.

Μετά τους Θεσσαλούς της Γερμανίας και τον παν θεσσαλικό Σύλλογο Μονάχου, μετά τους ομογενείς του Λουξεμβούργου και η εφημερίδα «ελληνικός Τύπος» του Καναδά καλεί τις ομογενειακές οργανώσεις να  οργανωθούν προκειμένου να έλθουν  αρωγοί σ΄ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πατρίδα. Δημοσιεύει, μάλιστα, η εφημερίδα και τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικές Τράπεζες που έχουν ανοίξει για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός,  η Μητρόπολη Λάρισας και η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Επίσης, ανάλογες προθέσεις έχουν δημοσιοποιήσει και:  η Ελληνική Κοινότητα Waiblingen, η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης και η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.

Και αυτή είναι μόνον η αρχή.

Όπως έγραψε η Panhellenic Post σε πρόσφατο άρθρο της, εκτιμάται ότι δύσκολα η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης των καταστραμμένων χωριών και την αποκατάσταση των ρημαγμένων περιουσιών, χωραφιών, ακινήτων, οικοσκευών, εργοστασίων , γεωργικών εσοδειών, ακόμη και ποιμνιοστασίων. Αυτό παρά και το γεγονός ότι ήδη η ΕΕ θα διαθέσει ποσά ύψους 2.5 δις, Ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  στη πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της ΕΕ Von der Leyen.

Ένα τεράστιο ποσόν θα απαιτηθεί για έργα που είχαν προγραμματισθεί από το 2018 και είτε έμειναν ημιτελή είτε δεν έγιναν ποτέ. Όπως:

*Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών – Δεν ολοκληρώθηκε

*Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα –  Δεν ξεκίνησε

*Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων – Προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023 για την υλοποίηση του έργου

*Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων – Δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί.

Αυτά και άλλα πολλά έργα,  τα οποία εάν είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως (όπως και είχαν επισημανθεί από ειδικούς)  θα αποφεύγαμε την τραγωδία.  Περί αυτών, όμως,  η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη έδωσε ήδη παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας από τις εισαγγελίες Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, και πρέπει να αναμένουμε…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας και στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τον συντονισμό Ομογενειακών Οργανώσεων με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων και αγαθών για να προωθηθούν στην γενέτειρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επίκεινται συναντήσεις προεδρείων Οργανώσεων προκειμένου να συντονισθεί η προσπάθεια και να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εκείνο, τέλος, που αναμένει κανείς -για τον συντονισμό και την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο των παντοίων προσφορών – είναι να συγκροτηθεί ένα  “Ειδικό Ταμείο”,  για τη συγκέντρωση των δωρεών οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών, γηγενών και ομογενών πολιτών, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους όσο και από επιτροπή της Βουλής.