Ενδιαφέροντα Γεγονότα που Συνέβησαν Κάποτε στο Παρελθόν,

 

16 Σεπτεμβρίου

1462: Ο γενουάτης Νικόλαος Γκατιλούζι παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β’. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των Ελλήνων κατοίκων.

1736: πεθαίνει, σε ηλικία 50 ετών, ο Γερμανολλανδός φυσικός Ντάνιελ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

1810: το Μεξικό αποκτά την ανεξαρτησία του από τους Ισπανούς. Η 16η Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ημέρα εθνικής εορτής για τους Μεξικανούς.

1828: οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ’ την Πελοπόννησο.

1828: 600 Τούρκοι επιτίθενται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων, υπό τον Β. Μαστραπά και τον Μ. Γκόλη. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Έλληνες, αφού ενισχύονται από 300 άνδρες υπό τον Πανοιμάρα, συντριβούν τους Τούρκους.

1904: ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά

1909: οργανώνεται στην Καρδίτσα το πρώτο παλλαϊκό αγροτικό συλλαλητήριο.

1927: η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.

1931: επιστρέφει στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

1934: γεννιέται στο Οχάιο ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός και χορευτής Γιώργος Τσακίρης, γνωστός από την ταινία «West Side Story».

1944: ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Pρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν, μετά από συνομιλίες, να ανακατευθύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη στον Ειρηνικό Ωκεανό, θεωρώντας ότι οι Nαζί βρίσκονται στα πρόθυρα της τελικής πτώσης.

1947: ο τυφώνας Καθλίν χτυπά την Ιαπωνία και περίπου 2.000 άτομα σκοτώνονται.

1949: ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο αμερικανικός ENIAC, που κατασκευάστηκε πριν τρία χρόνια, παρουσιάζεται σε εκατοντάδες επιστήμονες και βιομηχάνους.

1959: ο Μακάριος καταγγέλλει τον Γρίβα ότι συνωμοτεί εναντίον της γαλήνης της Κύπρου.

1967: ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

1974: στις ΗΠΑ, ο Pρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δίνει χάρη στον pπαραιτηθέντα Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι είχε αναμιχθεί σε ποινικές πράξεις στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

1977: πεθαίνει η Μαρία Κάλλας, Ελληνίδα σοπράνο.

1978: πεθαίνει ο ηθοποιός Λαυρέντης Διανέλλος.

1978: οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.

1995: τη συμφωνία για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που προβλέπει την παραμονή του 51% στο Δημόσιο και τη μεταβίβαση του 49% από την ΕΤΒΑ στους εργαζομένους, επικυρώνει η ΓΣΕΕ.

Πηγή:dogma.gr