Βαρύ πένθος για τον πιο ισχυρό Έλληνα της Λιβύης- Έχασε δύο παιδιά στο δυστύχημα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της,εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα στη Λιβύη, ενώ συμμετείχαν στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ειδικότερα, στην δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν».

 Προ ολίγου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα τονίζοντας ότι «όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Από τους πέντε Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις ήταν στρατιωτικοί και οι δύο διερμηνείς. Τον ρόλο των διερμηνέων είχαν αναλάβει τα παιδιά του πρόεδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού, ο Φιλίπ και η Άντζελα.

Ήταν νιόπαντρη!!

Μια από τις τραγικές πτυχές του οδυνηρού γεγονότος είναι ότι το περασμένο Σάββατο, η Άντζελα είχε παντρευτεί. Και μόλις οκτώ ημέρες αργότερα έχασε τη ζωή της, επιχειρώντας να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας στα δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια του αποτυχημένου -και από το 2011 χωρισμένου στα δύο- κράτους της Λιβύης.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Βεγγάζης είναι εις εκ των κορυφαίων παραγόντων μεγάλης ελληνικής κατασκευαστικής – ενεργειακής εταιρείας που δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στην βορειοαφρικανική χώρα.

Ταυτόχρονα, από κοινού με τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Σαγιάνο, έχουν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική παρουσία του ελληνισμού στην καρδιά της Ανατολικής Λιβύης, στη Βεγγάζη – ή Εσπερίδες, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Προ δύο ετών, μιλώντας στο«Βήμα»\ ο κ. Μανδαλιός είχε αναφερθεί στην τότε επικείμενη επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βεγγάζη αλλά και στην επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου της περιοχής.

«Η ανάπτυξη ελληνικής οικονομικής παρουσίας στη Λιβύη θα βοηθήσει» ανέφερε τότε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. «Σε αυτό το πανδαιμόνιο φτιάξαμε έναν μικρόκοσμο με καλή ποιότητα ζωής. Μπορούμε να τον μεγαλώσουμε και να υποδεχθούμε Ελληνες».

Πηγή: aftodioikisi.gr/