Μενέντεζ: «Με συκοφαντούν επειδή θέλουν να με φιμώσουν» – Αφήνει αιχμές και εναντίον Ερντογάν

Για «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του όσοι θέλουν να τον «φιμώσουν» και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο», κάνει λόγο ο 69χρονος Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του στη Νέα Υόρκη για υπόθεση διαφθοράς. «Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία με βλέπουν ως εμπόδιο στους πολιτικούς τους στόχους», καταγγέλλει ο Γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος «έχει σταθεί απέναντι σε δικτάτορες από το Ιράν, την Κούβα και την Τουρκία».

«Εδώ και χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, εκτυλίσσεται μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης από ανώνυμες πηγές προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ατασθαλιών που όμως δεν υπάρχουν», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας σε ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα κατηγορεί τους εισαγγελείς για «προφανείς υπερβολές» και «ψευδείς ισχυρισμούς».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας ταπεινής καταγωγής, πρώτης γενιάς Λατινοαμερικανός θα μπορούσε να γίνει Αμερικανός Γερουσιαστής. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους», καταγγέλλει ο πολιτικός των Δημοκρατικών

Ράβδοι χρυσού και μετρητά

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου. Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.

Δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ είπε ότι η σύζυγος του γερουσιαστή αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και «θα αντικρούσει» τις κατηγορίες στο δικαστήριο.

Ο Μενέντεζ, που εκτελεί χρέη προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και η σύζυγός του, Ναντίν, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2020, πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024 και μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτουν σήμερα.

 

Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του γερουσιαστή, όπως το σπίτι του στο Νιου Τζέρσι, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και αποταμιεύσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Συγκατηγορούμενοι του ζεύγους Μενέντεζ είναι οι επιχειρηματίες Ουέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπς. Ο Χάνα, που κατάγεται από την Αίγυπτο, φέρεται ότι οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων το 2018, κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι πίεζαν τον γερουσιαστή για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο. Σε αντάλλαγμα, ο Χάνα συμπεριέλαβε τη Ναντίν Μενέντεζ στη λίστα της μισθοδοσίας της εταιρείας του, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018, σε μια συνάντηση που είχε με τον Χάνα ο Μενέντεζ, μοιράστηκε μαζί του μη δημόσιες πληροφορίες για την κατάσταση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο. Τον επόμενο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε σε μια εταιρεία του Χάνα το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει τρόφιμα χαλάλ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την απειρία της στην πιστοποίηση αυτών των τροφίμων. Ο Χάνα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε τα έσοδα από τις εξαγωγές για δωροδοκίες.

Πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων

Τώρα που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ο Μενέντεζ θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι κανόνες για την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών της Γερουσίας λένε ότι κάθε μέλος που κατηγορείται για κακούργημα πρέπει να αποχωρήσει από μια ηγετική θέση.

Ο Μενέντεζ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2015. Ανέλαβε εκ νέου τη θέση το 2018, όταν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Την πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Μενέντεζ, είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να βοηθήσει έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα, ο οποίος τον είχε πλουτίσει με δώρα και προεκλογικές εισφορές

Η πολιτική καριέρα του Μενέντεζ φαινόταν ότι μπορεί να είχε τελειώσει το 2015, όταν ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Νιου Τζέρσεϊ του απήγγειλε κατηγορίες με πολλαπλές κατηγορίες για χάρες που έκανε σε έναν φίλο του, τον δρα Σάλομον Μέλγκεν.

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε ότι πίεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιλύσουν μια διαμάχη για την τιμολόγηση της Medicare υπέρ του Μέλγκεν, εξασφάλισε βίζες για τις φίλες του γιατρού και βοήθησε στην προστασία μιας σύμβασης που είχε συνάψει ο γιατρός για την προμήθεια εξοπλισμού λιμενικού ελέγχου στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μενέντεζ υποστήριζε πάντοτε την αθωότητά του. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι οι προεκλογικές συνεισφορές και τα δώρα του Μέλγκεν-που περιλάμβαναν ταξίδια με το ιδιωτικό του τζετ σε θέρετρο στη Δομινικανή Δημοκρατία και διακοπές στο Παρίσι- ήταν δείγματα της μακροχρόνιας φιλίας τους και όχι δωροδοκίες.

Οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση αφού οι ένορκοι κατέληξαν σε αδιέξοδο τον Νοέμβριο του 2017 σχετικά με τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της δωροδοκίας, της απάτης και της συνωμοσίας, και ένας δικαστής απέρριψε ορισμένες κατηγορίες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας επέπληξε αργότερα τον Μενέντεζ, διαπιστώνοντας ότι είχε δεχθεί αθέμιτα δώρα, δεν τα αποκάλυψε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την επιρροή του για να προωθήσει τα προσωπικά συμφέροντα του Μέλγκεν.

newpost.gr