Elias: Σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές – Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια

Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias η Βόρεια Εύβοια: Φούσκωσε το ποτάμι στις Ροβιές

ο ένα μέτρο φτάνει το νερό στο Μαντούδι – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους- Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους – Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στην Βόρεια Εύβοια. Λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις)  στο Μαντούδι Εύβοιας προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το evima, το νερό στο Μαντούδι έχει φτάσει το ένα μέτρο, με τους κατοίκους να αναφέρουν πως υπάρχουν τεράστια προβλημάτα και στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. 

Δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν τώρα στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον μεταβαίνουν τώρα 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα με 8 αντλίες).

Τα σχολεία στους Δήμους Μαντουδίου, Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφών-Μεσσαπίων παραμένουν κλειστά με απόφαση που ελήφθη την Τρίτη. 

Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα επίσης στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Συναγερμός για τον Κηρέα ποταμό

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις αρχές για τον ποταμό Κηρέα, σύμφωνα με το evima. Από χθες το βράδυ υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.  Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του ποταμού.

Σοβαρά προβλήματα και στο Πευκί της Εύβοιας

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα..

Κομμένη στα δύο η Βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με το evima, η Βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω των κατολισθήσεων. Στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. 

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται η διακοπή κυκλοφορίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ως εξής:

• Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα στον Νομό Εύβοιας. (Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

• Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 07:45 της 27-09-2023).

• Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 08:50 της 27-09-2023). Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας :

• Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Πηγή: skai.gr