Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι περιφέρειες και οι δήμοι βαρόμετρο για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι προσδοκίες των τριών μεγάλων κομμάτων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πώς επηρεάζουν οι καταστροφές από τις θεομηνίες

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής δεν θα είναι ένας περίπατος, όπως ενδεχομένως να νόμιζαν στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας μετά τις σαρωτικές νίκες του καλοκαιριού. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μπορεί να μην έδειξαν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο η γαλάζια παράταξη παρουσιάζει μια φθορά που κυρίως οφείλεται στις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού. Δεν είναι δηλαδή η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τρομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ο «κακός εαυτός» της κυβέρνησης.

Τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψήφου σε έξι ημέρες από σήμερα, μπορεί να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στην αδράνεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα. Τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να δοκιμάζουν την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας και κάθε μέρα που περνάει αποτελεί τεστ για την πλειοψηφία.

Εκτός από τους μεγάλους δήμους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά είναι σαφές πως η επιλογή των πολιτών στις περιφέρειες έχουν περισσότερο πολιτικό προσδιορισμό και αναλόγως θα «βαφτεί» και ο εκλογικός χάρτης. Αυτό δήλωσε, άλλωστε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τον Βύρωνα δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά.

Το βλέμμα της γαλάζιας παράταξης είναι στραμμένο στους «αντάρτες» που ενδεχομένως να της στερήσουν τη νίκη. Η Θεσσαλία είναι μια από τις δύσκολες περιοχές που δοκιμάζεται ακόμα από τις πλημμύρες. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουρέτας δίνει έναν αγώνα δρόμου για ένα καλό αποτέλεσμα.

Εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα στη Δυτική Μακεδονία –  Θράκη  με τον Χρήστο Μέτιο, ωστόσο να δείχνει ανθεκτικός στις πιέσεις παρά την καταστροφή στη Δαδιά. Αντιπαλός του ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος το 2019 είχε χάσει τη μεταξύ τους αναμέτρηση για 3.500 ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και στην Κόρινθο, καθώς η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο στηρίζει πολλά στη νίκη του Δημήτρη Πτωχού και η μάχη με τον Πέτρο Τατούλη δεν θα είναι εύκολη.

Μάχη Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά θα υπάρξει στο Ιόνιο με τη Ρόδη Κράτσα να παλεύει να βγει πρώτη απέναντι στον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ πολύ δυνατά παίζει και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος από την αξιωματική αντιπολίτευση που είναι πολύ έμπειρος. Αλκηβιάδης Στεφανής με τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη θα συγκρουστούν στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και ο Γιώργος Κασαπίδης με τον «αντάρτη» διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργο Αμανατίδη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ οι στόχοι τους τέμνονται έως έναν βαθμό. Η Κουμουνδούρου έρχεται μετά από ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι να αποδείξει πως είναι ακόμα στο παιχνίδι. Με νέο πρόεδρο στο τιμόνι, επιθυμεί να κόψει πόντους από τη Νέα Δημοκρατία και να μπει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Αττικής και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό θα βοηθήσει και τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώσει ένα βροντερό παρών, αλλά και να περιορίσει τη μουρμούρα στο εσωτερικό του που δεν λέει να κοπάσει.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν του έδωσαν κάποια δυναμική και αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα, καθώς έχει μπροστά του ένα κρίσιμο Συνέδριο στο οποίο πρέπει να επιβληθεί στο εσωτερικό του. Μετά θα ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου που κανένα κακό αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να συγχωρεθεί. Ήδη χθες βρέθηκε στη Θεσσαλία, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να αφήσει καθαρά πίσω της το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να δείξει πως είναι η νέα εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμούν πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν έχει καταφέρει έως τώρα να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της κυβέρνησης, αλλά ούτε και την «τρικυμία» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Στις πρόσφατες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πετύχει καλά ποσοστά για το κόμμα του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό επιθυμούν  άμεσα να διορθωθεί. Κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκτός από τη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία (Γεωργία Ζεμπελιάδου) και στο βόρειο Αιγαίο (Βάσω Χοχλάκα).

Πηγή: skai.gr