Κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί πρόσφυγες αν χρειαστεί

Για την πρόθεση της Ελλάδας να υποδεχθεί Αρμένιους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν χρειαστεί, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Θα ήθελα εξ αρχής να τοποθετηθώ ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές-φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας. Έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα, ρίζες οι οποίες ανατρέχουν τόσο στη Βυζαντινή, όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν ώστε οι δύο χώρες να είναι συντονισμένες

Εξάλλου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, οι οποίες αναγνώρισαν τόσο την αρμενική γενοκτονία το 1915, όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας. Ήδη δε διανύουμε το 30ο έτος διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα αυτή.

Σε ό,τι αφορά στα όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα ήθελα να επισημάνω με έμφαση ότι εξαρχής το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά καταδίκασα την επίθεση αυτή.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι βρίσκομαι σε μία διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Μιρτσογιάν, έτσι ώστε να συντονίζουμε τις δράσεις και να παρέχουμε στη χώρα του όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία».

Αρμένιοι αποχωρούν με κάθε τρόπο από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προσφέρθηκε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες

«Θα ήθελα δε να σας επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα διατέθηκε έτσι ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να παρέχει την οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι: «Πράγματι, σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και με δική μας πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή εκπατρισθέντων, να σας ενημερώσω ότι η διαθεσιμότητα την οποία προέβαλε η Ελλάδα αξιολογείται από την ίδια την αρμενική Κυβέρνηση και εξαρτάται από εκείνη εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στη χώρα μας. Η Ελλάδα πάντως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη, έτσι ώστε να υποδεχθεί τους ανθρώπους, οι οποίοι υφίστανται αυτή τη βάσανο και τη βία.

Τέλος, να σας επισημάνω ότι έχω μεταφέρει στον ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών και ήδη έχω προβεί στις αναγκαίες δράσεις συντονισμού στα διεθνή φόρα, έτσι ώστε το ζήτημα να διεθνοποιηθεί και να λάβει την θέση που του αρμόζει στα διεθνή όργανα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι: «Ειδικώς δε να σας επισημάνω ότι έχω ζητήσει, σε συντονισμό και με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αμέσως επόμενη Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, να κληθεί ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών, έτσι ώστε να εκθέσει την κατάσταση η οποία υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Αρμενία, η οποία συνιστά μία βαθύτατη προσβολή τόσο ανθρωπιστική, όσο και πολιτική».

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν ώστε οι δύο χώρες να είναι συντονισμένες.

Πώς θα βοηθήσει η ΕΕ την Αρμενία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε περαιτέρω μέτρα έκτακτης και μακροπρόθεσμης στήριξης της Αρμενίας.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας. Διπλασιάζουμε την ανθρωπιστική στήριξη για να απαλύνουμε τα δεινά των 100.000 Αρμενίων που εκτοπίστηκαν από το Καραμπάχ. Επίσης, διοχετεύουμε περισσότερη δημοσιονομική στήριξη στο αρμενικό κράτος. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των διαπραγματεύσεων με το Αζερμπαϊτζάν και στη διευκόλυνση του διαλόγου», τόνισε αρχικά η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος ανήγγειλε τα εξής:

Για την ανθρωπιστική βοήθεια:

Η Επιτροπή θα υπερδιπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει, με άλλα 5,25 εκατ. ευρώ σε έκτακτη βοήθεια, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 5,2 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα μεταβεί αύριο στην Αρμενία για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει περαιτέρω στοχευμένη στήριξη, ιδίως μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Πρόγραμμα EU4Peace

Το πρόγραμμα EU4Peace θα συμπληρωθεί με άλλα 800.000 ευρώ, ποσό με το οποίο θα στηριχθούν η παροχή έκτακτης βοήθειας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέσα ενημέρωσης που διακρίνονται για την ισορροπημένη κάλυψη των γεγονότων.

Αρμένιοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για τα ετήσια προγράμματα

Η Επιτροπή θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ετήσιων προγραμμάτων για την Αρμενία ώστε να διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δημοσιονομική στήριξη του κράτους για την αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών αναγκών και την αγορά τροφίμων και καυσίμων.

Για την Τεχνική βοήθεια

Η Επιτροπή θα συζητήσει με τις αρμενικές αρχές την επείγουσα παροχή τεχνικής βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω των προγραμμάτων TAIEX και αδελφοποιήσεων, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αεροπορική ασφάλεια και η πυρηνική ασφάλεια.

Για το Οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο (ΕΣΚ)

Η Επιτροπή εργάζεται για την περαιτέρω στήριξη της Αρμενίας και στις υποδομές, μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου, το οποίο μπορεί να μοχλεύσει επενδύσεις ύψους έως και 2,6 δισ. ευρώ. Το ΕΣΚ παρέχει ήδη πάνω από 413 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένη βοήθεια προς την περιφέρεια Σιουνίκ για λύσεις κοινωνικής προστασίας και βιώσιμης ενέργειας.

Για τα Περιφερειακά έργα

Η Επιτροπή θα στηρίξει τη συμμετοχή της Αρμενίας σε περιφερειακά έργα, ιδίως στο έργο του ηλεκτρικού καλωδίου του Εύξεινου Πόντου με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Πηγή: in.Gr