Έξι Ελληνοαμερικανοί στον κατάλογο του «Forbes» με τους 400 πιο πλούσιους στις ΗΠΑ

Ο Τζον Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Red Apple Group. Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση του ίδιου στον ΕΚ).

Ελληνικό χρώμα έχει και φέτος ο καθιερωμένος ετήσιος κατάλογος του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μέσα σε αυτόν, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο Ελον Μασκ με την περιουσία του να ανέρχεται σε 251 δισεκατομμύρια δολάρια, συναντάμε και έξι ομογενείς.

Πιο συγκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του «Forbes», το πλουσιότερο άτομο ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ για φέτος είναι ο Τομ Γκόρης (Τοm Gores), ένας επιχειρηματίας που μέσω της private equity εταιρείας του, Platinum Equity, έχει επενδύσει σε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις, με συνολικό ενεργητικό 47 δισ. δολαρίων.

Επόμενος στην κατάταξη είναι ο 80χρονος Τζιμ Ντέιβις (Jim Davis), που διαθέτει περιουσία 5,1 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 215η θέση του καταλόγου. Ο επιχειρηματίας, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από Ελληνες γονείς, αγόρασε το 1972 μία μικρή εταιρεία παπουτσιών στη Βοστώνη και τη μετέτρεψε σε έναν γίγαντα του κλάδου.

Επίσης, Ο 75χρονος Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) ή αλλιώς και «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» της Νέας Υόρκης, διαθέτει περιουσία 4,3 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 267η θέση του καταλόγου.

Ο Τομ Γκόρης. Φωτογραφία: X(Twitter)/@TomGores

Στην 366η θέση βρίσκεται ο Τζορτζ Αργυρός (George Argyros), με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων η οποία προέρχεται από το real estate και άλλες επενδύσεις, ενώ στην 379η θέση του καταλόγου, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ο ελληνοϊταλικής καταγωγής Τζον Πολ Ντετζόρια (John Paul DeJoria), ιδρυτής της εταιρείας τεκίλα Patron Spirits Co. αλλά και της εταιρείας προϊόντων περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems.

Τέλος, στην 395η θέση, με περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ο 77χρονος Ντιν Μητρόπουλος (Dean Metropoulos), ο οποίος μετανάστευσε σε ηλικία μόλις 10 χρόνων με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Μασαχουσέτη. Σήμερα είναι γνωστός για τις εξαγορές ξεπερασμένων brands κυρίως από τον κλάδο των τροφίμων τα οποία και αναβιώνει.

Με στοιχεία από ekirika.com