Αδελφοποίηση Δήμων Ανατολικής Σάμου και Sindelfingen

 Αδελφοποίηση Δήμων Ανατολικής Σάμου και Sindelfingen και εντατικοποίηση της συνεργασίας 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ: Επισημοποίηση της εποικοδομητικής  και ουσιαστικής συνεργασίας των δήμων Ανατολικής Σάμου και Sindelfingen με την υπογραφή της σύμβασης αδελφοποίησης τους υπό τον συντονισμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Πολιτική προστασία και τουρισμός στο επίκεντρο της συνεργασίας.

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κύριος Γεώργιος Στάντζος και ο Δήμαρχος Sindelfingen, κύριος Dr. Bernd Vöhringer υπογράψανε την σύμβαση αδελφοποίησης των δύο Δήμων.  Oι δυο δήμαρχοι εξέφρασαν την βαθιά τους επιθυμία για μια βιώσιμη και ουσιώδη συνεργασία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών, θα τους φέρει πιο κοντά σε αυτά που τους ενώνουν.

Στην εκδήλωση της αδελφοποίησης  απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός, κος Ζέρεν Μπάρτολ εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του αλλά και χαρά για το γεγονός. Στην τελετή ήταν παρόντες η κυρία Άννη Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος κύριος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αιδεσιμότατος της Μητρόπολης Σαμίου. Ακόμη (;;/κάτι λείπει εδώ) ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και πρώην Δήμαρχος Σάμου, ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο επίτιμος πρόξενος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, κ. Γεώργιος Μηλιώτης και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι του δήμου και των τοπικών κοινωνιών.  Από πλευράς Sindelfingen η αποστολή για την τελετή αδελφοποίησης αποτελούνταν από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων της πόλης εκπέμποντας το μήνυμα της ισχυρής βούλησης για την εν λόγω συνεργασία.

Η συνεργασία Σάμου και Sindelfingen ξεκίνησε το 2015 εν μέσω προσφυγικής κρίσης όταν  ο τότε ακόμα ενιαίος Δήμος Σάμου ήταν από τα νησιά με τις μεγαλύτερες εισροές προσφύγων. Η πόλη του Sindelfingen στήριξε από την πρώτη στιγμή τον Δήμο Σάμου. Εν συνεχεία, η Σάμος επηρεάστηκε επίσης από σχεδόν όλες τις φυσικές καταστροφές, καταστροφικές δασοπυρκαγιές, σεισμούς και τσουνάμι. Μάλιστα, ο σεισμός του 2020 οδήγησε και στον θάνατο 2 νεαρών μαθητών. Η πόλη του Sindelfingen από την αρχή της συνεργασίας έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία με έμπρακτη και ουσιώδη  συμπαράσταση με συνεχείς ανακοινώσεις συμπαράστασης αλλά και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για τις κοινωνικές υπηρεσίες του ελληνικού Δήμου και αποστολή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας ενισχύοντας πρωτίστως τα εθελοντικά κλιμάκια.

Οι δύο Δήμοι έχουν συνάψει από το 2018 συμφωνία συνεργασίας με βασική θεματική την πολιτική προστασία. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Sindelfingen επισκέψεις στο νησί με εκπροσώπους δημοτικής διοίκησης και δημοτικών υπηρεσιών για ενημέρωση και καλύτερη και πιο στοχευμένη ενίσχυση των υποδομών της Σάμου. Εν συνεχεία, ο γερμανικός Δήμος προέβη στην δωρεά δυο μεγάλων και βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν υπό την οργανωτική διαχείριση και έξοδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από το Sindelfingen προς την Ανατολική Σάμο. Έγινε επίσκεψη στα εθελοντικά κλιμάκια του Δήμου όπου καταγράφηκαν οι ανάγκες, αλλά κι ενημερώθηκαν για το δύσκολο έργο εθελοντών συλλόγων.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης  πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Π.Υ. Sindelfingen και του διοικητή Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ο οποίος έχει έδρα την Σάμου λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης αλλά και συνάντηση εργασίας μεταξύ εθελοντών κι επαγγελματιών πυροσβεστών των δυο Δήμων. Ακόμη,  αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ο γερμανικός Δήμος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και διάσωση σε περίπτωση καταστροφών, ενώ η ελληνική πλευρά έχει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην δασοπυρόσβεση, ένα φαινόμενο που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον στο επίκεντρο της συνεργασίας τέθηκε η ενίσχυση του τουρισμού στη Σάμο μέσω της προώθησης του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων. Μάλιστα, η πόλη του Sindelfingen σχεδιάζει να δημιουργήσει μια δημοτική αγορά όπου θα έχουν μια μόνιμη θέση οι αδελφοποιημένες πόλεις και ως εκ τούτου και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στηρίζει και συντονίζει από την πρώτη στιγμή τη συνεργασία των δύο Δήμων αναγνωρίζοντας την δυναμική και το αμοιβαίο όφελος για τους δημότες των δυο δήμων. Η προετοιμασία και η διεξαγωγή της αδελφοποίησης έγινε υπό την οργανωτική διαχείριση της ΕΓΣ η οποία και θα συνεχίσει με την ίδια ένταση και ζήλο την υποστήριξη αυτής της συνεργασίας-πρότυπο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε τον σύνδεσμο της συνεργασίας www.grde.eu/Samos-Sindelfingen

Πηγή: