Ενδιαφέρουσες προβολές στο «Greek Film Expo» στο Μανχάταν

Η έκθεση New York Greek Film Expo της Ελληνικής Κινηματογραφικής Εταιρείας των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στον κινηματογράφο Village East στο Μανχάταν στις 5 Οκτωβρίου. (Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη)

Νέα Υόρκη.- Με αξιοσημείωτες προβολές, αλλά και ενδιαφέρουσες διαδικασίες ερωταπαντήσεων με τους συντελεστές, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών «Greek Film Expo», που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στο Μανχάταν, υπό την οργανωτική ευθύνη της Hellenic Film Society.

Ειδικότερα, το Σάββατο, στην αίθουσα του κινηματογράφου Village East Cinema, στο Μανχάταν, το φιλοθεάμον κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία «Ακουσέ με» («Listen») και, στη συνέχεια, να υποβάλει ερωτήσεις στην σκηνοθέτιδα, Μαρία Ντούζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αφορμή το φεστιβάλ.

Η υπόθεση της ταινίας εστιάζει στην κωφή έφηβη Βαλμίρα, η οποία αναγκάζεται να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα, ένεκα οικονομικών δυσκολιών, και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά, κυρίως, των δικών της.

«Ηθελα να κάνω μια ταινία για την καλοσύνη, αυτή ήταν η πρόθεσή μου. Τόσες πολλές ταινίες γίνονται για το κακό, περιγράφουν το κακό, το διερευνούν ή ακόμη και το εξυψώνουν και, προσωπικά, νομίζω ότι ορθώς πράττουν, διότι το κακό είναι γύρω μας. Ομως, ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια ταινία που μπορεί να μας υπενθυμίσει τη δυνατότητά μας να κάνουμε κάτι καλό», ανέφερε η σκηνοθέτις, κατά την τοποθέτησή της.

Η έκθεση New York Greek Film Expo της Ελληνικής Κινηματογραφικής Εταιρείας των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στον κινηματογράφο Village East στο Μανχάταν στις 5 Οκτωβρίου. (Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη)

Ενα από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημειολογικά στοιχεία της ταινίας ήταν ότι γυρίστηκε στο νησί της Χίου και, μάλιστα, την πρώτη -και δυσκολότερη- περίοδο της πανδημίας. Οπως τόνισε η κ. Ντούζα, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν μέσα σε 30 μέρες, ενώ, είναι χαρακτηριστικό πως ένας μεγάλος αριθμός των ηθοποιών που εμφανίστηκαν στο σκηνικό του σχολείου, δεν είναι επαγγελματίες, αλλά ερασιτέχνες που προέρχονταν από το νησί.

Στις 7 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε στο κοινό η ταινία «Με Αξιοπρέπεια» (Dignity), σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κατσιμίρη, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και έδωσε το «παρών» στην πρεμιέρα. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας 80χρονος ηλικιωμένος, έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη μαζί με τον γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, όπου όλοι θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Παράλληλα, την ίδια μέρα έκανε πρεμιέρα και η ταινία «Dodo», σε σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα, ενώ ακολούθησε διαδικασία ερωταπαντήσεων με την ηθοποιό Μαριέλλα Σαββίδη, η οποία βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη.

Πηγή:ekirikas.gr