Το αρχαίο ελληνικό προϊόν που βοηθά στην υγεία του ήπατος, μειώνει τη χοληστερίνη και διατηρεί το έντερο υγιές – Τα 10 οφέλη του

Η μαστίχα είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στην Νότια Χίο. Είναι το έμβλημα του νησιού και μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Χίου οφείλεται σε αυτήν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, μέσω επιφανειακών τομών που γίνονται από τους καλλιεργητές. Από τα σημεία που χαράσσονται στο δέντρο, η μαστίχα ρέει σαν δάκρυ στο χώμα. Στην αρχή, έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού και στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών. Αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική. Αρχικά, η γεύση της είναι λίγο πικρή, όμως σταδιακά αποκτά ένα ιδιαίτερα, μοναδικό άρωμα. Στη συνέχεια, οι μαστιχοπαραγωγοί συλλέγουν το προϊόν και το καθαρίζουν για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που γνωρίζουμε, την φυσική μαστίχα της Χίου.

Τα πιθανά οφέλη της μαστίχας

Εδώ και αιώνες, η ρητίνη χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης, της στοματικής υγείας και της υγείας του ήπατος. Περιέχει αντιοξειδωτικά που θεωρείται ότι ενισχύουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, η μαστίχα μπορεί να καταναλωθεί σαν τσίχλα ή να χρησιμοποιηθεί σε σκόνη, βάμμα και κάψουλες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο μαστίχας τοπικά για να σας βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων
  2. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού
  3. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του έλκους
  4. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου του φλεγμονώδους εντέρου (IBD)
  5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης
  6. Βοηθά στη συνολική υγεία του ήπατος
  7. Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των δοντιών
  8. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αλλεργικού άσθματος
  9. Πιθανώς να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
  10. Πιθανώς να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Πηγή: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου