Με λαμπρότητα η επίσημη έναρξη του 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Οδύσσεια στην Αδελαΐδα

O Πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκαρδιακός είπε ότι: «αυτό το φεστιβάλ μας υπενθυμίζει ότι όπου κι αν βρισκόμαστε, η ελληνική μας κληρονομιά θα είναι για πάντα πηγή έμπνευσης και δύναμης» και κάλεσε τα μέλη άλλων πολυπολιτισμικών κοινοτήτων να «συμμετάσχουν σε αυτή την πολιτιστική Οδύσσεια

Φωτογραφία πάνω: Εντυπωσιακή παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτές της Ακαδημίας Χορού της ΕΟΚΝΑ. Φώτο: Supplied

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων σημαντικός αριθμός εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε, στο Olympic House της Αδελαΐδας η έναρξη του ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Οδύσσεια το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ).

Η επίσημη έναρξη, περιλάμβανε έκθεση τέχνης με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από ντόπιους εικαστικούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό τέχνης «Οδύσσεια» και ο οποίος ήταν μια χορηγία της εταιρείας Guardian Insurance Brokers, έκθεση έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν από μαθητές των Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας της Κοινότητας και μια εντυπωσιακή παράσταση παραδοσιακών χορών από χορευτές της Ακαδημίας Χορού της ΕΟΚΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού τέχνης «Οδύσσεια» τους οποίους παρουσίασε ο ιδρυτικός διευθυντής της εταιρείας Guardian Insurance Brokers, κ. Evan Jackson.

Η επίσημη έναρξη, περιλάμβανε έκθεση τέχνης με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από ντόπιους εικαστικούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό τέχνης «Οδύσσεια». Φώτο: Supplied

Οι καλλιτέχνες που κέρδισαν ήταν οι: Νικόλαος Τσατσαρώνης πρώτο βραβείο για τον πίνακά του Ο Μικρός Ναός, Άντζελα Καραπέτη δεύτερο βραβείο για τον πίνακα Το Τραπέζι της Γιαγιάς και Έλεν Κάρι τρίτο βραβείο για το κολλάζ μικτής τεχνικής με τίτλο Εικόνες #4. Οι νικητές βραβεύτηκαν με τα ποσά των $1000, $600 και $400 αντίστοιχα.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκαρδιακός είπε ότι: «αυτό το φεστιβάλ μας υπενθυμίζει ότι όπου κι αν βρισκόμαστε, η ελληνική μας κληρονομιά θα είναι για πάντα πηγή έμπνευσης και δύναμης» και κάλεσε τα μέλη άλλων πολυπολιτισμικών κοινοτήτων να «συμμετάσχουν σε αυτή την πολιτιστική Οδύσσεια».

Ο Πρόεδρος, αφιέρωσε συγκινητική ομιλία στην Γερουσιαστή του Εργατικού Κόμματος Ειρήνη Πνευματικού, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Βουλή λόγω προβλημάτων υγείας και παραβρέθηκε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas και την Υπουργό Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Zoe Bettison. «Ειρήνη, με την αποχώρησή σου από τη Βουλή, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική συνεισφορά σου στην ελληνική μας κοινότητα και στις πολυπολιτισμικές κοινότητες που υποστηρίζεις εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο κ. Γκαρδιακός και συνέχισε, «οι άοκνες προσπάθειές σου για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας και την προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας. Το έργο σου βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και ενίσχυσε τους μεταξύ τους δεσμούς».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού τέχνης «Οδύσσεια» τους οποίους παρουσίασε ο ιδρυτικός διευθυντής της εταιρείας Guardian Insurance Brokers, κ. Evan Jackson (κέντρο). Φώτο: Supplied

Στην ομιλία της, η κα Πνευματικού ευχαρίστησε την ΕΟΚΝΑ και είπε ότι οι «πρωτοβουλίες του οργανισμού, μεγάλες και μικρές, συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού στη Νότια Αυστραλία και έχουν δημιουργήσει μια διαρκή κληρονομιά για την επόμενη γενιά».

Εν όψει του δημοψηφίσματος της 14ης Οκτωβρίου για τη «Φωνή» των Αβορίγινων, η κα Πνευματικού εξήγησε επίσης πώς οι Αβορίγινες και οι κάτοικοι των νησιών των Στενών

Τόρες, ως οι πρώτοι λαοί της Αυστραλίας, αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις με τους μετανάστες.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Στάθης (Steve) Γεωργανάς απέτισε φόρο τιμής στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στη Ν. Αυστραλία και εξήρε το έργο της ΕΟΚΝΑ λέγοντας ότι: «Φεστιβάλ σαν αυτό μας βοηθούν να συνδεθούμε με τις ρίζες μας και να αναδείξουμε περαιτέρω τη συμβολή των Ελλήνων στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας».

O ομοσπονδιακός βουλευτής Στάθης (Steve) Γεωργανάς που παρευρέθηκε στην εκδήλωση απέτισε φόρο τιμής στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στη Ν. Αυστραλία. Φώτο: Supplied

Ο κ. Γεωργανάς επαίνεσε επίσης την ΕΟΚΝΑ, ως μια εθνοτική κοινότητα που πρωτοστατεί στην υποστήριξη της διαδικασίας συμφιλίωσης με τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, και αναγνωρίζει τις διακρίσεις και αποκλεισμούς τους οποίους έχουν υποστεί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν ντόπιο κρασί και νόστιμους ελληνικούς μεζέδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Οδύσσεια, επισκεφτείτε τη διεύθυνση gocsa.org.au/odyssey-program/ ή ακολουθήστε το Odyssey Greek Festival.