Ετήσιο Συνέδριο Πνευματικής Περισυλλογής, Γνωστό ως Retreat, των Πρεσβυτερών

Τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο πλαισιώνουν πρεσβυτέρες από ολόκληρη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής ανά την Αμερική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ

 

ΡΙΤΣΜΟΝΤ -ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο το ετήσιο συνέδριο πνευματικής περισυλλογής, γνωστό ως retreat, των πρεσβυτερών από όλες τις Μητροπόλεις ανά την Αμερική συμπεριλαμβανομένης και της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.  Συμμετείχαν συνολικά 85 πρεσβυτέρες. Το συνέδριο συγκαλείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική περιοχή και Μητρόπολη. Επίκεντρο του συνεδρίου ήταν η κοινότητα  των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, η οποία ανήκει στην εκκλησιαστική και πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης. Το θέμα της πνευματικής συνάντησης ήταν ειλημμένο από τους Μακαρισμούς και συγκεκριμένα τον στίχο «μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην ότι αυτοί χορτασθήσονται».

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος ανάμεσα στα άλλα είπε πως, «με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω, την Εθνική Αδελφότητα Πρεσβυτερών για  τη Συνάντηση της Πνευματικής σας Περισυλλογής εδώ στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.  Εχει ξεχωριστή σπουδαιότητα για μένα διότι μία από τις πρώτες μου πράξεις ως νεοενθρονισθείς Μητροπολίτης είναι που έχω την τιμή να φιλοξενήσω αυτό το συνέδριο, το οποίο σας αξίζει πολύ και για το οποίο προσεύχομαι να είναι μία μεγάλη ευλογία για όλες σας».

Σε άλλο σημείο είπε, πως, «στην ενθρονιστήρια ομιλία μου μόλις πριν από ένα μήνα, υπογράμμισα πως μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της αρχιερατικής μου διακονίας θα είναι η φροντίδα και η ευδοκίμηση των ιερέων που διακονούν υπό το ωμοφόριο μου. Όπως είπα «οι ιερείς είναι οι πρώτοι και άμεσοι συνοδοιπόροι και συνεργάτες μου στην διακονία του Θεού και του ανθρώπου και ως εκ τούτου είναι πρώτοι στα ποιμαντικά μου ενδιαφέροντα».

Επισήμανε πως «όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή του ιερέως και της οικογένειας του. Μία πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε κληρικούς διαφόρων Χριστιανικών δικαιοδοσιών επισήμανε τον κεντρικό ρόλο που παίζει η οικογένεια στην εκπλήρωση της αποστολής του κληρικού. Ανάμεσα σ’ εκείνους οι οποίοι υποφέρουν από υπερκόπωση και σκέπτονται να εγκαταλείψουν την ιεροσύνη ως πλήρη απασχόληση, σχεδόν οι μισοί εξ’ αυτών επικαλέστηκαν την επήρεια που έχει η ολική απασχόληση της διακονίας τους επί των οικογενειών τους. Κι ακόμα ανάμεσα σ’ αυτούς που ήταν ικανοποιημένοι και θετικοί στο να συνεχίσουν τη διακονία τους, οι περισσότεροι από τους μισούς επικαλέστηκαν την υποστήριξη που είχαν από τις οικογένειες τους ως τον παράγοντα της επιτυχίας τους. Αυτό κάνει τον ρόλο σας ως πρεσβυτέρες καθοριστικό για την αποστολή και τη διακονία της Εκκλησίας μας εδώ στην Αμερική».

Ο Μητροπολίτης Απόστολος τόνισε πως «όλοι αναγνωρίζουμε τις ακούραστες προσπάθειες και υπηρεσίες σας στις κοινότητες μας. Οι πρεσβυτέρες υπηρετούν με αναρίθμητους τρόπους: ως ψάλτισες, ως διευθύντριες χορωδιών, ως διευθύντριες Κατηχητικών και κατηχήτριες, ως μέλη της Φιλοπτώχου, ως διευθύντριες νεολαίας και τόσα άλλα». Συμπλήρωσε, πως, «Οι κοινότητες μας είναι επιτυχείς κατά πολλούς τρόπους επειδή οι πρεσβυτέρες μοιράζονται το όραμα και την αφοσίωση των συζύγων τους στην Ορθόδοξη Πίστη και στην Αγία Εκκλησία του Χριστού,  και γι’ αυτό σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Μητροπολίτης Απόστολος διαβίβασε στις πρεσβυτέρες τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Ιεραρχών μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πηγή:ekirikas.gr