Ελλάδα – Ολλανδία 0-1: «Λύγισε» από πέναλτι η Εθνική

Πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά ηττήθηκε στις καθυστερήσεις η Εθνική μας ομάδα (0-1). Δύο πέναλτι για τους Ολλανδούς, το πρώτο το απέκρουσε ο Βλαχοδήμος, αλλά στο φινάλε ο Φαν Ντάικ βρήκε δίχτυα.

Κοίταξε στα μάτια την Ολλανδία και έφτασε κοντά στην υπέρβαση η Ελλάδα.

Η Εθνική μας ομάδα πάλεψε γενναία κόντρα στους Οράνιε, αλλά γνώρισε την εντός έδρας ήττα με γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης (0-1).

Με το διπλό στην κατάμεστη Opap Arena, η Ολλανδία «έπιασε» στους 12 πόντους τη «γαλανόλευκη» και ουσιαστικά βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ορθάνοιχτος ο δρόμος και για την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ που θα έχει και δεύτερη ευκαιρία για το Euro, μέσω του Nations League, τον Μάρτιο του 2024: Εκεί που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν και τη Γεωργία.

Με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο φύλακα-άγγελο σε πολλές περιπτώσεις και τον Πογέτ (ορθώς) να ρισκάρει στα τελευταία λεπτά, η Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από το κόλπο-γκρόσο κόντρα στην Ολλανδία του Ρόναλτ Κούμαν. Ομως, πληγώθηκε από την παράβαση του Παυλίδη στις καθυστερήσεις, με τον Φαν Ντάικ να αποδεικνύεται εύστοχος από την άσπρη βούλα.

Δίχως τους Κουμπέλη και Μάνταλο κόντρα στη Γαλλία η Ελλάδα, ενώ από τις εξέδρες της Opap Arena θα παρακολουθήσει το ματς και ο κόουτς της γαλανόλευκης που δέχθηκε κόκκινη κάρτα στο τέλος του αγώνα.

Απίθανος Βλαχοδήμος έπιασε πέναλτι

Με τριάδα στην άμυνα και τον Ιωαννίδη αντί του Γιακουμάκη παρέταξε την Ελλάδα κόντρα στην Ολλανδία ο Γκουστάβο Πογέτ.

Τα πρώτα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο της Opap Arena ηταν αναγνωριστικά, με την γαλανόλευκη να πατάει -χωρίς αποτέλεσμα- για πρώτη φορά τη μεγάλη περιοχή των φιλοξενούμενων στο 5′.
Στο 14′ είχαμε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, με τον Μαυροπάνο να πιάνει την κεφαλιά και τον Φερμπρούχεν να μπλοκάρει εύκολα.

Με τα λεπτά να περνούν, η Ολλανδία άρχισε να γίνεται πιο απειλητική, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 19′ ο Ράιντερς δοκίμασε το πόδι του από μακριά, με την μπάλα να περνάει άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Βλαχοδήμος του είπε «όχι».

Οι Οράνιε συνέχισαν να πιέζουν και στο 25ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι σε τράβηγμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ. Ο Βέγκχορστ ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Βλαχοδήμος κατέβασε ρολά και κράτησε το μηδέν για την Εθνική!

Το χαμένο πέναλτι αποσυντόνισε τους Ολλανδούς, με την γαλανόλευκη να βγαίνει από την κατάσταση της… πολιορκίας. Η τελευταία καλή ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ήρθε στο 44′ με τον Μπέργκβάιν, αλλά ο Βλαχοδήμος φώναξε και πάλι παρών.

Καλύτερη επιθετικά η Ελλάδα, αλλά…

Με το… καλησπέρα στο δεύτερο μέρος, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος κατέβασε και πάλι ρολά. Τραγικό λάθος του Μαυροπάνου και ο έμπειρος γκολκίπερ έσωσε την Ελλάδα στην προσπάθεια του Μπέργκβάιν.

Τρία λεπτά αργότερα, η Εθνική μας σπατάλησε τεράστια ευκαιρία για το 1-0. Εκπληκτική ενέργεια του Ιωαννίδη από τα δεξιά, μπήκε περιοχή και σούταρε άστοχα από δύσκολη γωνία.

Με την μπάλα πάνω-κάτω στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, οι Οράνιε έφτασαν δις κοντά στο γκολ. Αρχικά, ο Βλαχοδήμος απέκρουσε ξανά με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ το σουτ του Σίμονς στη συνέχεια πέρασε άουτ.

Στο 59′ η κεφαλιά του Μάνταλου δεν βρήκε στόχο, ενώ ο Γκουστάβο Πογέτ αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα της εντεκάδας (Σιώπης, Μπουχαλάκης, Φούντας).

Σε εκείνο το χρονικό σημείο του παιχνιδιού, η Ελλάδα έδειχνε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο της Opap Arena, ενώ ο Ουρουγουανός κόουτς έκανε ακόμα πιο επιθετική την ομάδα, φέρνοντας στο ματς τους Γιακουμάκη και Παυλίδη.

Η Εθνική τα έπαιξε όλα για όλα και στο 83′ έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά η κεφαλιά του Ιωαννίδη ήταν άστοχη. Στο 88′ απείλησε και ο Φούντας, ενώ ένα λεπτό αργότερα, η Ολλανδία κέρδισε πέναλτι. Ο Παυλίδης γκρέμισε τον Ντάμφρις και ο Φαν Ντάικ έγραψε το 0-1 από τα 11 βήματα.

Στο 95′ η κεφαλιά του Ιωαννίδη πέρασε άουτ και οι Οράνιε έφυγαν με ένα μεγάλο διπλό, που ουσιαστικά τους στέλνει στο Euro 2024.

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Ρέτσος, Μαυροπάνος (60’ Σιώπης), Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60’ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81’ Παυλίδης), Μπακασέτας (60’ Φούντας), Μασούρας (77’ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Φαν Ντάικ, Χερτράουντα (46’ Μάλεν), Ακέ, Χάρτμαν (74’ Φαν ντερ Φεν), Βίφερ (80’ Ντε Ρουν), Ρέιντερς, Σίμονς (61’ Φέερμαν), Μπέργκβαϊν, Βέγκχορστ (61’ Μπρόμπεϊ).

ΠΗΓΗ: in.gr