Ο Μπάιντεν στο Ισραήλ: Η σφαγή στο νοσοκομείο έγινε από την άλλη πλευρά – «Δείχνει» την Ισλαμική Τζιχάντ

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ» είπε ο Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος προσγειώθηκε στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίς το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος για τις δολοφονίες ισραηλινών πολιτών σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε την τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή βία.

Είπε ότι είναι «λυπημένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη και η οποία, σύμφωνα με τη Χαμάς, σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά πρόσθεσε ότι φαίνεται πως η «άλλη ομάδα» ήταν υπεύθυνη, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι 31 Αμερικανοί ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά μια επίσκεψη διαβούλευσης για τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Γάζα, ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται πάνω στο Air Force One. Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο εν μέσω ισχυρού αποσπάσματος ασφαλείας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην πίστα του αεροδρομίου. Μίλησαν για λίγο προτού αναχωρήσουν επιβαίνοντας σε αυτοκινητοπομπή.

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Φαίνεται πως η «άλλη ομάδα» ήταν υπεύθυνη, δήλωσε

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Είπε ακόμη ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος για τις δολοφονίες ισραηλινών πολιτών σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε την τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή βία.

Δήλωσε «λυπημένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη και η οποία, σύμφωνα με τη Χαμάς, σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά πρόσθεσε ότι φαίνεται πως η «άλλη ομάδα» ήταν υπεύθυνη, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι 31 Αμερικανοί ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να του υποβάλει τα συλλυπητήριά του έπειτα από μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και να εκφράσει την υποστήριξή του στις «νόμιμες προσδοκίες» των Παλαιστινίων.

Ο Μπλίνκεν, που βρισκόταν στο Αμάν στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Τρίτη, με τον Αμπάς «προκειμένου να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη» στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

 

 

 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν — τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

«Τίποτε» δεν μπορεί να δικαιολογήσει «πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους», τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταγγέλλοντας τις «φρικτές» σκηνές που ακολούθησαν φονικό πλήγμα στη Γάζα στις εγκαταστάσεις νοσοκομείου.

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης εξακρίβωση των γεγονότων και πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», πρόσθεσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε το νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός απέδωσε το πλήγμα σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Αυτή το διέψευσε.

Τη φρίκη του εξέφρασε παράλληλα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για τις εικόνες από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι αλ Αράμπι της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, και ζήτησε τη διεξαγωγή «ενδελεχούς έρευνας».

«Μου προκαλούν φρίκη οι εικόνες αυτής της έκρηξης σε νοσοκομείο στη Γάζα. Αθώοι άμαχοι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν. Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των θυμάτων. Επιβάλλεται ενδελεχής έρευνα γι’αυτό το περιστατικό», σημείωσε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Ο Σολτς αναμένεται σήμερα στην Αίγυπτο, όπου προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

«Συγκλονισμένη» είναι η ισπανική κυβέρνηση μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, δήλωσε επίσης ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Αλμπάρες ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση φέτος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ισπανίας προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά 4 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 21 εκατομμύρια.

Σοκαριστικό έγκλημα χαρακτήρισε σήμερα το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας από το οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παρουσιάσει δορυφορικές εικόνες, αν δεν εμπλέκεται σε αυτό.

«Χαρακτηρίζουμε μια τέτοια κακουργηματική πράξη έγκλημα – πράξη αποκτήνωσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον Ραδιοσταθμό Sputnik.

Υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από κάποιους να απαλλαγούν από την ευθύνη, πρόσθεσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί απλώς να κάνεις σχόλια στα μέσα ενημέρωσης για ένα τέτοιο περιστατικό και ότι ως εκ τούτου το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν δορυφορικές εικόνες.

«Παρακαλώ αν έχετε την ευγενή καλοσύνη να παρουσιάσετε δορυφορικές εικόνες, και θα ήταν καλό να το έκαναν οι Αμερικανοί εταίροι» επίσης, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Πηγή: news.gr