Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης – Οι επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια

Αθήνα.- Με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε το Σχέδιο Εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το οποίο είχε καταθέσει  προς επικύρωση  στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τον περασμένο Νοέμβρη, η εταιρεία που έχει εξαγοράσει τα ναυπηγεία.

Σε ανακοίνωση της εταιρίας σημειώνεται ότι υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης «είχαν ταχθεί εξ αρχής οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, τραπεζικά ιδρύματα, το ελληνικό δημόσιο, ενώ είχε ιδιαίτερη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, με καθοριστική τη συμβολή του τότε υπουργού Ανάπτυξης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη».

Η απόφαση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση σηματοδοτεί και επισήμως την αλλαγή σελίδας για τα πολύπαθα ελληνικά ναυπηγεία και τη δυναμική επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με πάνω από 20 εκατ. ευρώ να έχουν επενδυθεί ήδη πριν καν εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Με την τελική επικύρωση της απόφασης εξυγίανσης, ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολαρίων, προερχόμενο από την αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, DFC, θα δοθεί στην εταιρία που αγόρασε τα ναυπηγεία.

Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του μεγέθους του εγχειρήματος εκτιμάται ότι είναι το γεγονός πως, για πρώτη φορά, η DFC προχωρά σε χρηματοδότηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι την επόμενη τριετία, άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα επενδυθούν στο project της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ναυπηγικό hub για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επαναπροσδιορίζοντας την παραγωγική δυναμική της στην άμυνα, την ενέργεια και την ναυτιλία.