Ενδιαφέροντα Γεγονότα που Συνέβησαν Κάποτε στο Παρελθόν

21 Οκτωβρίου

1520: ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγκελάνος ανακαλύπτει το Στενό των 1000 Παρθένων και καταφέρνει και περνάει από τον πορθμό μεταξύ της Νότια Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το «Στενό του Μαγγελάνου» έγινε πλέον εφικτό το πέρασμα από το νότιο Ατλαντικό στο νότιο Ειρηνικό.

1790: γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Αλφόνσος Λαμαρτίνος.

1805: το Βασιλικό Ναυτικό υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Οράτιου Νέλσον κατατροπώνει τον γαλλοισπανικό στόλο, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, στις ισπανικές ακτές. Ο Νέλσον, όμως, τραυματίζεται και πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών.

1825: για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πέμπτο φύλλο της «Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος», δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους.

1833: γεννιέται στη Στοκχόλμη ο επιχειρηματίας, εφευρέτης και φιλάνθρωπος Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, που αθλοθέτησε το ομώνυμο βραβείο. Ο Νόμπελ είχε εφεύρει την άκαπνη πυρίτιδα, τη ζελατινοδυναμίτιδα κ.α ενώ ο πατέρας του, μεταξύ άλλων την νιτρογλυκερίνη και τις υποβρύχιες βόμβες. Τρομοκρατημένος κληροδότησε 1.700.000 αγγλικές λίρες, προκειμένου να βραβεύονται ειρηνικά έργα. Οι φήμες λένε ότι ανάμεσα στα βραβεία δεν υπάρχει εκείνο των μαθηματικών, επειδή η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για έναν Μαθηματικό. Πέθανε το 1896 σε ηλικία 63 ετών. (ΦΩΤΟ)

1879: ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει την ηλεκτρική λυχνία.

1907: γεννιέται ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1912: επιτυχίες απολαμβάνουν οι Βούλγαροι στη Θράκη και οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

1915: πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική μεταφορά μηνύματος μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η κλήση έγινε μεταξύ του Αρλινγκτον, της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και του Πύργου του Αϊφελ, στο Παρίσι.

1917: η πρώτη αμερικανική στρατιωτική μεραρχία «μπαίνει» στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1922: συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη «Δίκη των Εξ». Η σύνθεση του αποτελείται από τους Αλ. Οθωναίο, ως πρόεδρο και Βούλγαρη, Πεπονή, Ζουρίδη, Γεωργιάδη και Γρηγοριάδη ως μέλη.

1934: τα κινεζικά κομμουνιστικά στρατεύματα, υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον Εθνικό Στρατό του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, που τα είχε περικυκλώσει στην επαρχία Τζιάνγκξι. Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία, από τις εχθρικές περιοχές προς τη Γιανάν, 9600 χλμ προς το Βορρά, η οποία ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 1936.

1941: στη Νάντη, 50 Γάλλοι όμηροι σφαγιάζονται σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματικού.

1944: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Ααχεν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1945: οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1945: ο στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν παντρεύεται την ηθοποιό Εύα Περόν.

1948: στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερης ως φαξ.

1952: μιλώντας στο 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Όλοι οι σκύλοι μια γενιά» και δηλώνει, ότι η ΕΔΑ πρέπει να κατέλθει ανεξάρτητη στις εκλογές.

1960: επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπου συζητά τα θέματα των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και των σχέσεων στη μεθόριο.

1971: δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο Καβούρι η Αγγλίδα δημοσιογράφος Τσάπμαν

1972: αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που ξεκίνησε από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θάλασσα έξω από το Ελληνικό. Τα θύματα ανέρχονται σε 37.

1981: ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1992: την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

1994: εννέα νεκροί, πλημμυρισμένες κατοικίες και μαγαζιά και πρωτοφανείς καταστροφές σε δρόμους και αυτοκίνητα είναι ο τραγικός απολογισμός των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιοχές της Αθήνας.

1996: πεθαίνει ο αντιβασιλέας της χούντας Γεώργιος Ζωϊτάκης.

2003: μια ομάδα επιστημόνων ανακοινώνει την ανακάλυψη του πλανήτη-νάνου Έρις.

Από dogma.gr