Calamos: Τι έμαθα ύστερα από 50 χρόνια επενδύσεων

Ο ομογενής Τζον Κάλαμος.

 

«Η επένδυση είναι σαν να πετάς αεροπλάνο – καλύτερα να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος πριν απογειωθείς». Με αυτή τη λιτή φράση, ο γκουρού των επενδύσεων John Calamos, συνηθίζει να εξηγεί πώς η άρτια προετοιμασία μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση -αλλά και έναν άνθρωπο- στην επίτευξη του στόχου της.

Δανειζόμενος τις εκφράσεις, την πειθαρχία και ενίοτε την ορολογία που γνώρισε όταν τη δεκαετία του ’60 κατατάχθηκε στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και μέσα στην έξαψη του πολέμου του Βιετνάμ ως πιλότος μάχης, ο John Calamos με το βαθμό του ταγματάρχη πλέον, ανιχνεύει με ευκολία τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Μαθαίνοντας τη διαχείριση κινδύνου

Κάτι που ομολογεί εξάλλου και ο ίδιος. «Συχνά με ρωτούν πώς άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα convertibles (μετατρέψιμους τίτλους). Στην πραγματικότητα, η ιστορία μου στο κομμάτι αυτό χρονολογείται πριν από την ίδρυση της Calamos Investments. Πριν ξεκινήσω την επενδυτική μου καριέρα, υπηρέτησα ως στρατιωτικός πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μου, μελετούσα τις αγορές, οι οποίες με ενδιέφεραν από τότε που ήμουν έφηβος. Καθώς μελετούσα τα μετατρέψιμα ομόλογα, με γοήτευσε η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον κίνδυνο και να ενισχύουν τις αποδόσεις, έννοιες απαραίτητες και στην πτήση αλλά και στην επένδυση. Τελικά, αφιέρωσα την καριέρα μου στο δεύτερο και με την εταιρεία και γράφοντας δύο βιβλία για τα convertibles».

Με 50 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, ο Calamos αναφέρεται συχνά ως αυθεντία στις επενδυτικές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου, στις αγορές και στην οικονομία, ενώ έλαβε το πτυχίο του στα Οικονομικά και το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά από το Illinois Institute of Technology. Ο γιος μεταναστών με καταγωγή από την Τεγέα της Τρίπολης, γεννημένος στο Σικάγο, διένυσε μια τρομερά μεγάλη απόσταση από την στιγμή που εργαζόταν στο οικογενειακό μπακάλικο στο Όστιν μέχρι τη δημιουργία της κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας που φέρει το όνομά του και τη δημιουργία μιας προσωπικής περιουσίας που ξεπερνά τα 2,7 δισ. δολάρια.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα ως προς την σχέση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή με την Ελλάδα λόγω της συνεργασίας του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του για την δημιουργία της δέσμης κεφαλαίων ESG Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που τον περασμένο Μάρτιο μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ενώ χρονια πριν, τον Ιούνιο του 2017, είχε συμπράξει με την Exin Group και την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια κίνηση που δεν ευόδωσε ποτέ λόγω της μήνυσης κατά της ολλανδικής Exin Financial Services Holdings για αθέτηση δανείων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της CGAM από αριστερά προς τα δεξιά: Μέλος – Γιάννης Αντετοκούνμπο, Πρόεδρος – Γιάννης Κουδούνης, Μέλος – Dylan Wondra, μειοψηφικός ιδιοκτήτης της CGAM – Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μέλος – Γιάννης Σιάνης

Η πρωτοπορία των convertibles

Όταν ίδρυσε την Calamos Investments το 1977, ο στόχος του ήταν απλός: «Ήθελα να βοηθήσω τους πελάτες μου να περιηγηθούν στις δύσκολες χρηματοπιστωτικές αγορές της δεκαετίας του 1970 – μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και ασταθών αγορών μετοχών. Τα convertibles (μετατρέψιμα χρεόγραφα) δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που σφυρηλατήθηκε η πεποίθησή μου για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».

Ως υβριδικοί τίτλοι, τα μετατρέψιμα χρεόγραφα μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία για ανοδική συμμετοχή στη χρηματιστηριακή αγορά με δυνητικά μικρότερη έκθεση στις καθοδικές κινήσεις των μετοχών και μικρότερη ευπάθεια στον κίνδυνο επιτοκίων. Ωστόσο, δεν είναι απλώς η χρήση των μετατρέψιμων τίτλων που κάνει μια στρατηγική να λειτουργεί, αλλά η αξία της εναλλακτικότητας την οποία ανακάλυψε ο Calamos. «Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να επιλέξω μετατρέψιμες ομολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικές λύσεις για μετοχές, και αυτή η προσέγγιση παρείχε ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον της αγοράς όπου οι μετοχές και τα ομόλογα ήταν υπό αμφισβήτηση».

Το επόμενο βήμα

Η εταιρεία στην οποία διατηρεί πλέον τη θέση του προέδρου και παγκόσμιου CIO -το 2016 διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο John Koudounis- εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ο Calamos καθιέρωσε ερευνητικές και επενδυτικές διαδικασίες με επίκεντρο μια ομαδική προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ανώτερες επιδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο σε πλήρεις κύκλους της αγοράς.

Κυρίως πρωταγωνίστησε σε μα εποχή που η επενδυτική του εταιρεία μπόρεσε να διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό και τη διάδοση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων στους επενδυτές και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το επόμενο βήμα της εταιρείας, ωστόσο, προέρχεται από την πεποίθηση του ίδιου: «Θέτουμε τους ανθρώπους, τους πελάτες μας σε προτεραιότητα και αυτό απαιτεί τη συνεχή αξιολόγηση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων για την εξεύρεση νέων τρόπων για τα καλύτερα δυνητικά αποτελέσματα».

Πηγή: Οικονομικός ταχυδρόμος