Η ΑΕΚ που έβαλε ψηλά τον πήχη και το μεγάλο εμπόδιο της Μαρσέιγ

Οι τέσσερις βαθμοί που έχει συγκεντρώσει η ΑΕΚ μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές και με αυτό το πρόγραμμα (έξω Μπράιτον, μέσα Αγιαξ) είναι δεδομένα μία εντυπωσιακή συγκομιδή, την οποία η Ενωση θα… αγόραζε πριν να παίξει τα δύο παιχνίδια, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο όμιλος όμως είναι τόσο δύσκολος και τόσο ανοικτός, που ακόμη και αυτή η συγκομιδή δεν προσφέρει στην ΑΕΚ, προβάδισμα πρόκρισης έναντι των υπολοίπων κι’ ας είναι σήμερα μόνη πρώτη στη βαθμολογία.

Τα δύο συνεχόμενα ματς με την Μαρσέιγ θα είναι εξόχως καθοριστικά για την ΑΕΚ και μάλλον χρειάζεται από 2 έως 4 βαθμούς συνολικά (δύο ισοπαλίες, μία νίκη, μία νίκη και μία ισοπαλία είναι δηλαδή τα τρία σενάρια που θέλει στα δύο ματς με την Μαρσέιγ), προκειμένου να αποκτήσει όντως προβάδισμα πρόκρισης. Και θέλει αυτά τα αποτελέσματα, ώστε μετά την 4η αγωνιστική να είναι πάνω από την Μαρσέιγ στην βαθμολογία και πάνω τουλάχιστον από μία εκ των Αγιαξ και Μπράιτον. Εκτός αν και τα δύο αντίστοιχα ματς στην 3η και 4η αγωνιστική ανάμεσα στον Αγιαξ και την Μπράιτον λήξουν αμφότερα ισόπαλα, οπότε θα είναι και μόνη πρώτη.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί ο όμιλος, είναι μάλλον δύσκολο, οι δύο ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση από αυτόν να είναι η ΑΕΚ και η Μαρσέιγ. Όχι απίθανο, αλλά δύσκολο, οπότε η ΑΕΚ όταν ξεμπερδέψει με τους Γάλλους και τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια θα πρέπει να είναι πιο ψηλά από αυτούς στη βαθμολογία.

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Προφανώς καθόλου, αλλά για την ΑΕΚ το παιχνίδι στη Μασσαλία, ίσως να είναι πιο εύκολο να το διαχειριστεί από αυτό στην Αθήνα. Οι Γάλλοι θα έχουν τρομερή πίεση. Γι’ αυτούς δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας ματς και τρίτο στον όμιλο, χωρίς νίκη, θα τους αφήνει πολύ πίσω στην βαθμολογία. Για τους Γάλλους το ματς είναι ο ορισμός του must win και η Μαρσέιγ παραδοσιακά σε τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι πολλές οι φορές που δεν λειτουργεί καλά και θολώνει το μυαλό της.

Για την ΑΕΚ είναι κρίσιμο λοιπόν πρώτον να αντέξει στο δεδομένα καταιγιστικό πρώτο 20λεπτο, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι δεν άντεξε, προκειμένου να παίξει στη συνέχεια με το μυαλό των παικτών της Μαρσέιγ, αλλά και με το ανυπόμονο κοινό των πλέον 60 χιλιάδων θεατών στην κερκίδα, που ναι μεν δίνει τεράστια ώθηση στην ομάδα, αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτήν, γίνεται τεράστιο βάρος.

Τα κακά νέα για την ΑΕΚ είναι ότι οι Γάλλοι αποκλείεται να την υποτιμήσουν. Βλέπετε πρώτον νωρίτερα μέσα στη σεζόν ο Παναθηναϊκός τους έκανε μεγάλο χουνέρι και δεύτερον, ποιος υποτιμά μία ομάδα που νίκησε στο Μπράιτον; Επιπλέον ο Γκατούζο την έχει πατήσει από την ΑΕΚ ως προπονητής της Μίλαν, οπότε ούτε αυτός υπάρχει περίπτωση να την υποτιμήσει.

Τα ακόμη πιο κακά νέα για την ΑΕΚ είναι οι απόντες της σε αυτό το ματς. Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο, Γκατσίνοβιτς και Πιζάρο δεν είναι διαθέσιμοι. Οι 3 πρώτοι θα ήταν βασικοί και πιθανότατα καθοριστικοί για το παιχνίδι. Οσο κι’ αν υπάρχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ, αυτές οι απουσίες δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν. Με αυτές τις απουσίες από την επίθεση της ΑΕΚ λείπει η ταχύτητα και κυρίως η έκρηξη και με δεδομένο αυτό ακόμη και ο μη δηλωμένος Ζίνι, είναι απουσία γι’ αυτό το ματς. Η ΑΕΚ καλό θα ήταν να παίξει υπό πίεση και όχι με την χαλαρότητα, ότι δεν θα σημαίνει και κάτι μία ήττα στην Μασσαλία. Όταν παίζει υπό πίεση, όπως για παράδειγμα στο Μπράιτον, λειτουργεί καλύτερα. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσει το ματς ως τελικό κι’ ας μην είναι προφανώς, παρά με την χαλαρότητα, ενός ματς που δεν θα κρίνει κάτι.

Η Μαρσέιγ είναι μία ομάδα που δύσκολα την σταματάς από το να σκοράρει. Η ΑΕΚ για να φύγει με αποτέλεσμα από την Μασσαλία, μάλλον πρέπει να σκοράρει και ενδεχομένως πάνω από μία φορά. Συνεπώς μία αντίστοιχη προσέγγιση με αυτή του παιχνιδιού στο Μπράιτον μοιάζει ως η πλέον ενδεδειγμένη και είναι απαραίτητη ώστε να τρομάξει και τους Γάλλους ότι κινδυνεύουν, για να μην επιτεθούν κατά κύματα. Προφανώς αυτό στη θεωρία ακούγεται ωραίο, αλλά στην πράξη είναι δύσκολο. Η ΑΕΚ στο Μπράιτον επιθετικά είχε κάνει το τέλειο ματς. Πόσο εύκολο είναι να σκοράρεις σε αυτό το επίπεδο και εκτός έδρας δύο και τρεις φορές και μάλιστα σε συνεχόμενα ματς; Καθόλου. Παρά ταύτα η ΑΕΚ και με δεδομένες τις καθοριστικές απουσίες της πρέπει να το προσπαθήσει, γιατί αν φύγει όρθια από την Μασσαλία, τότε όντως θα έχει κάνει το καθοριστικό βήμα για την πρόκριση…

Πηγή: gazzetta.gr