Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: «Φόβο» προκαλούν στους πολίτες ακρίβεια και Μεσανατολικό – Στις 21,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ενισχύονται ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Το μεγαλύτερο δημοσκοπικό κέρδος καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – που από το 10,5% του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο 12% στην πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται από τις 6,5 μονάδες στις τρεις.

Την αντίδραση της κοινωνίας πάνω σε τέσσερα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, καταγράφει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE, που μεταδόθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Δύο μονάδες κάτω μέσα σε ένα μήνα κατέγραψε η Pulse τον ΣΥΡΙΖΑ.  Σε συνδυασμό με το κέρδος μίας μονάδας που εμφανίζει η ΝΔ – από το 32,5% στο 33.5% – η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος εκτοξεύεται από το 15,5% στο 18,5%.

Το μεγαλύτερο δημοσκοπικό κέρδος καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – που από το 10,5% του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο 12% στην πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται από τις 6,5 μονάδες στις τρεις. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται σε ποσοστό 31% ότι θα έχει τα μεγαλύτερα κέρδη από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κέρδη μίας μονάδας εμφανίζει και το ΚΚΕ, που φτάνει στο 9,5% στο σενάριο κατανομής των αναποφασίστων που υπολογίζει η Pulse.

Οι πολίτες καλούνται στη δημοσκόπηση να απαντήσουν στα ζητήματα: 

  1. Πόσο αγωνιούν οι Έλληνες για τον πόλεμο στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή;
  2. Αντιμέτωπα με την ακρίβεια τα νοικοκυριά. Ποιες κατηγορίες εξόδων επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό;
  3. Πώς σχολιάζουν οι πολίτες τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου και τα σενάρια διάσπασης.
  4. Και όπως πάντα, η πρόθεση ψήφου και οι πολιτικοί δείκτες.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τους απασχολεί η ακρίβεια , ενώ σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά προβληματίζονται κυρίως με τις τιμές στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τα πρωτεία στην ανησυχία έχουν οι ηλικίες από 30 ως 59 ετών. Ένα εξίσου συντριπτικό ποσοστό δηλώνει προβληματισμό για την πολεμική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.

δημοσκόπηση ΣΚΑΙ

Ακρίβεια και αυξήσεις των τιμών

 

ΔΗΜΟΣΚΌΠΗΣΗ ΣΚΑΙ

Κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι παρακολουθούν «με ικανοποίηση» τα τεκταινόμενα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ «με ενδιαφέρον» απαντά το 45%. Σχεδόν ένας στους δύο, ωστόσο, δηλώνει είτε ουδετερότητα, είτε αδιαφορία, ή προβληματισμό.

Πάντως, το 68% δηλώνει ότι βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας άλλες μετρήσεις που έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος στηρίζει το νέο πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 53% του εκλογικού σώματος εκτιμά ως πολύ ή αρκετά πιθανό ενδεχόμενο τη δημιουργία ενός κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό να φτάνει στο 43% μεταξύ των ψηφοφόρων του.

Οι πολίτες που έλαβαν μέρος στην έρευνα της Pulse, πάντως, κρίνουν αρνητικά τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στο εσωκομματικό πεδίο:

Το 58% απαντά «μάλλον αρνητική» και «σίγουρα αρνητικά», ενώ το 25% απαντά ότι κρίνει τις εσωκομματικές του ενέργειες «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά».

Πρόθεση ψήφου

Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας που στην πρόθεση ψήφου με κατανομή των αναποφάσιστων η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%:

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα, ενισχύονται όμως, τόσο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ.

Δείτε αναλυτικά όλη την Δημοσκόπηση