4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

Αποκαλούνται και τα φυτά του «τεμπέλη» γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να ομορφύνουν το σπίτι.

Το φθινόπωρο φεύγει σιγά σιγά -αν ήρθε ποτέ- και μάλλον περιορίζετε τις εξορμήσεις σας στη φύση. Ευκαιρία να φέρετε την φύση στο σπίτι σας με φυτά εσωτερικού χώρου. Εχουν εντυπωσιακή εμφάνιση, είναι τάση και, τα συγκεκριμένα που προτείνουμε, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρησή τους. Ιδανικά για αρχάριους (ή όσους δεν έχουν χρόνο), θα αναβαθμίσουν τον χώρο σας και θα σας γεμίσουν με θετική διάθεση.

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

 

1. Σανσεβιέρα (Sanseviera trifasciata) της οικογένειας Asparagaceae
Η αξιοθαύμαστη και “κομψή” σανσεβιέρα θα διακοσμήσει τον χώρο και θα φιλτράρει τοξικές ουσίες από τον αέρα του σπιτιού. Φυτό πολυετές, γνωστό και ως «γλώσσα της πεθεράς», λόγω του σχήματος που έχουν τα φύλλα της: είναι μακριά (φτάνουν έως τα δύο μέτρα), λογχοειδή  με σκληρή υφή και μυτερές άκρες.
Είναι φυτό που αγαπάει να το ξεχνάτε. Ποτίστε με φειδώ αλλιώς θα σαπίσει. Τον χειμώνα χρειάζεται μια φορά τον μήνα πότισμα, ενώ τις άλλες εποχές δύο φορές τον μήνα, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας του χώματος. Για να διατηρηθεί ζωντανό το κίτρινο περίγραμμα των φύλλων του, τοποθετήστε το σε φωτεινό σημείο με έμμεσο ηλιακό φως. Αντέχει και σε ημισκιερές θέσεις, με κίνδυνο να ξεθωριάσουν τα φύλλα του. Όπως τα περισσότερα παχύφυτα αγαπά το ελαφρύ χώμα που στραγγίζει καλά. Θυμηθείτε να τη μεταφυτεύετε κάθε δύο με τρία χρόνια, ανάλογα με την ανάπτυξή της.

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

 

2. Ζαμιοκούλκας (Zamioculcas zamiifolia) της οικογένειας Araceae
Ζαμιοκούλκας ή ΖΖ φυτό και όχι Ζάμια, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε. Πολυετές φυτό που φτάνει έως και 60 εκ. ύψος. Φέρει χαρακτηριστικά σκούρα πράσινα οβάλ λαμπερά φύλλα από τους κεντρικούς βλαστούς του, που αναπτύσσονται κατακόρυφα από τα ριζώματά του. Μέσω των ριζωμάτων του, αποθηκεύει νερό κάτω από το έδαφος, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό σε συνθήκες ξηρασίας.
Είναι φυτό βραδείας ανάπτυξης που προτιμά το φωτεινό, έμμεσο ηλιακό φως, μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε πολλές συνθήκες φωτισμού. Ποτίστε μια φορά τον μήνα τώρα, ενώ το καλοκαίρι δύο. Για να κρατήσετε έντονο το χρώμα των φύλλων του δώστε του υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο μια φορά στους δύο μήνες, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Είναι φυτό που πολλαπλασιάζεται εύκολα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι, να διαιρέσετε τα ριζώματά του και να τα μεταφυτεύσετε σε ξεχωριστές γλάστρες την άνοιξη.

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

 

3. Πόθος (Epipremnum aureum) της οικογένειας Araceae
Άλλο ένα  δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου που ευδοκιμεί με ελάχιστη φροντίδα είναι ο Πόθος . Είναι πολυετές αειθαλές φυτό με πράσινα ή πρασινοκίτρινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να παράγει στελέχη μήκους τριών μέτρων ή και μεγαλύτερα. Αναρριχάται ή κρέμεται και προσθέτει μια πραγματική αίσθηση φύσης στο σπίτι σας. Αν έχετε χειροποίητες γλάστρες μακραμέ (κρεμαστές γλάστρες φυτών), είναι τα ιδανικά φυτά να τοποθετήσετε μέσα.
Προτιμά ένα μεσαίο έως φωτεινό χώρο και χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα του στεγνώσει. Ακόμη ένα πλεονέκτημά του είναι ότι καθαρίζει τον αέρα από τους τοξικούς ρύπους. Μάλιστα έχει καταταχθεί από μελέτη της NASA για την καθαρή ατμόσφαιρα, στα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά για τον καθαρισμό του αέρα εσωτερικών χώρων. Είναι φυτό που δημιουργεί ρίζες πολύ εύκολα σε νερό και θα σας δώσει όσα νέα φυτά επιθυμείτε. Δώστε μια νότα δροσιάς στο σπίτι σας γεμίζοντας γυάλινα βάζα με πόθους. Φροντίστε τα φύλλα τους να είναι έξω από το νερό και θα τα απολαμβάνετε πολύ καιρό.

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

 

4. Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum sp) της οικογένειας Araceae
Το φυτό εσωτερικού χώρου που φιγουράρει στη λίστα της NASA, ως το πιο αποτελεσματικό για το φιλτράρισμα του αέρα δεν είναι άλλο από το πανέμορφο σπαθίφυλλο ή κρίνο της Ειρήνης. Φυτό με ελλειψοειδή φύλλα και κομψά λευκά άνθη που θυμίζουν «κρίνο». Αποτελεί ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιό σας, αφού έχει την ιδιότητα να λειτουργεί ως φυσικός αφυγραντήρας.
Τοποθετείστε το σε φωτεινό ζεστό σημείο χωρίς να δέχεται άμεσο ηλιακό φως γιατί υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εγκαυμάτων στα φύλλα του. Ποτίστε μια φορά την εβδομάδα το φθινόπωρο και τον  χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μόνο όταν στεγνώσει το χώμα του. Σε περίπτωση που ξεχαστείτε, το σπαθίφυλλο αμέσως θα σας ειδοποιήσει, παίρνει μια μαραμένη όψη και αφού το ποτίσετε ανταποκρίνεται άμεσα και ξαναζωντανεύει.

Τα εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποφύγετε κατά την τοποθέτησή τους:
• το άμεσο ηλιακό φως
• τα ρεύματα του αέρα
• και τα θερμαντικά σώματα
Αποκτήστε τα «εύκολα» φυτά εσωτερικού χώρου και τολμήστε να μπείτε στον μαγικό κόσμο τους.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou

newmoney.gr