Η καλύτερη στιγμή για να φας πρωινό αν θες να χάσεις βάρος

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό: «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Ένα υγιεινό πρωινό δεν παρέχει απλώς στον οργανισμό την κατάλληλη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ενισχύει επίσης τον μεταβολισμό, εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προάγει την υγεία της καρδιάς, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Και φυσικά βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Γιατί η παράλειψη του πρωινού είναι κακή ιδέα;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, μόλις το 44% τρώει πρωινό κάθε μέρα.

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως άγχος, κόπωση και αυξημένη ευαισθησία στην παχυσαρκία και τον διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πείνα πριν τον ύπνο μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν φάει αρκετά νωρίτερα μέσα στην ημέρα και το σώμα τους προσπαθεί να το αναπληρώσει.

Επιπλέον, το να παραλείπεις συχνά το πρωινό σου γεύμα, επηρεάζει την προσοχή σου και την παραγωγικότητά σου. Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Τι κάνει ένα θρεπτικό πρωινό;

Για να κερδίσεις λοιπόν τα σημαντικά οφέλη του πρωινού, πρέπει να διασφαλίσεις ότι οι επιλογές σου είναι και χορταστικές και υγιεινές. Ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να είναι διαφορετικά δομημένο για τον καθένα μας, καθώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο και οι διατροφικές προτιμήσεις. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι συνεπής με την επιλογή τροφών που προσθέτουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυσικά, μερικά υγιή λίπη. Ένα ισορροπημένο γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Λοιπόν, πότε πρέπει να τρως πρωινό;

Όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή, το πότε τρως ένα γεύμα, είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρως. Η καλύτερη ώρα για πρωινό είναι μέσα σε 2 ώρες μετά το ξύπνημα. Όσο πιο γρήγορα φας πρωινό αφού ξυπνήσεις, τόσο το καλύτερο για τον μεταβολισμό σου. Εάν πηγαίνεις γυμναστήριο το πρωί, προτίμησε ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια μπανάνα ή ένα τοστ με αβοκάντο 20-30 λεπτά πριν την προπόνηση. Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι ότι το σώμα σου είναι σε θέση να αποδώσει καλύτερα χωρίς να φας κάτι, μπορείς πάντα να απολαύσεις το πρωινό σου μετά την προπόνηση.

Πώς να τρως υγιεινά, ακόμη και όταν δεν έχεις αρκετό χρόνο:

Τις περισσότερες φορές, το φαγητό το πρωί είναι το πρώτο «θύμα» της βιασύνης μας. Αλλά η αλήθεια είναι πως με λίγες μικρές αλλαγές, δεν χρειάζεται. Δοκίμασε αυτές τις απλές συμβουλές για να τρως υγιεινά το πρωί, ακόμα και όταν βιάζεσαι:

  • Κeep it simple:

Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά. Προτίμησε εύκολες επιλογές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών, πλιγούρι βρώμης και καρύδια, βραστά αυγά ή ψιλοκομμένο μήλο με λίγο κανέλα. Επίσης, εφοδιάσου με υγιεινά τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα, τυρί κότατζ και γιαούρτι.

  • Κάνε πιο υγιεινές επιλογές:

Προτίμησε πιο υγιεινά συστατικά για να κάνεις το πρωινό σου γεύμα ακόμα πιο θρεπτικό. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε φυστικοβούτυρο αντί για βούτυρο, μαρμελάδα ή μαργαρίνη. Αντί για χοιρινό μπέικον, χρησιμοποίησε μπέικον γαλοπούλας χαμηλών λιπαρών και το λευκό ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο.

  • Να τρως ελαφριά για βράδυ:

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό, είναι ότι δεν αισθάνονται πεινασμένοι το πρωί. Το κλειδί είναι να έχεις ένα ελαφρύ, απλό δείπνο, ώστε το σώμα σου να μπορεί να το χωνέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας χώρο για φαγητό το πρωί. Επιπλέον, απόφυγε να τρως πολύ κοντά στην ώρα του βραδινού ύπνου.

ladylike.gr