Κακοκαιρία «Π»: Έρχεται με απειλητικές διαθέσεις – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Πηγή (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Αθήνα.- Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός. Έκτακτες οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει της Κακοκαιρίας «Π», που βρίσκεται προ των πυλών.

Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (3/11) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Έρχεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Παρασκευής στα βορειοδυτικά και το Σάββατο θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή περιμένουμε λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στην Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο, από το απόγευμα και μετά ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι νότιοι εως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί εως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 εως 26 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί εως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

Το Σάββατο οι βροχές και οι καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι τοπικά πολύ ισχυρές. Το βράδυ πάντως θα περιοριστούν σημαντικά. Οι νοτιάδες προσοχή θα φτάνουν στο βόρειο Αιγαίο και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά στα δυτικά και τα βόρεια.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και εκεί. Με καλές καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα.

H ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

Ο Γιάννης Καλλιάνος καταγράφει τις περιοχές όπου υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Aναλυτικά:

«Νεότερα για την κακοκαιρία του Σαββάτου :

Στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές «Υψηλού Κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Περιοχές με το εικονίδιο ???? :

▪️Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

Περιοχές με το εικονίδιο ⚠️ :

▪️Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Περιοχές με το εικονίδιο ⛈️ :

▪️Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.

Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρή έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Τα “ψιλά γράμματα” της κακοκαιρίας…
Λίγο πολύ όλοι έχουν καταλάβει οτι η επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αφορά τη δυτική , τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε και τα εξής , διότι έχουν την σημασία τους:
-Το Σάββατο (πρωί -βράδυ) οι νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα επίπεδα της θύελλας και σε χερσαίες περιοχές , όπως – Κεφαλλονιά, Λευκάδα ,Ζάκυκθο ,Αιτωλοακαρνανία ,Πελοπόννησο,Αττική,Βοιωτία,Φωκίδα, Εύβοια ,δυτικές Κυκλάδες, βόρειο Αιγαίο, Θράκη-υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώση δέντρων και αντικειμένων (κεραίες,γλάστρες,κεραμίδια,τέντες )
-Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες σε πυρόπληκτες περιοχές όπου θα πέσει αρκετό νερό ( Ροδόπη,Έβρος, Κέρκυρα)
-Η Κρήτη δεν θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία.

 

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία τύπου «Π»

Νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Πηγή: newpost.gr